Pavel Ryšavý
4. srpna 2023 • 21:29

Další jízda českého hokeje? Už tušíme kudy. Ale bacha, cíl je pořád daleko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná si připadáte jako ve snu. Už je to tady zase. To samé, co jste viděli na MS do dvaceti let, sledujete znovu. Česká parta dovede ostatní soupeře trápit. Tentokrát válí osmnáctka. Napadá, stírají se rozdíly mezi beky a útočníky. Vždy jste o tom slyšeli trenéry mluvit, že takhle by chtělo a mělo Česko hrát. Teď si s otevřenou pusou užíváte mluvené slovo v praxi. Je pryč doba temna, kdy národní tým končil na velkých akcích rozemletý jak sekaná? Kéž by se taková éra blížila.



Je důležité vidět, že český hokej chytá směr. Ještě ale ani nevidí cílovou pásku, ta je pořád dost daleko. Stále jsou důležité vysoké nároky a platí zákaz omlouvání vlastních nedostatků. Hráče třeba dráždí, když trenér Richard Žemlička mluví o dětských chybách. Ale pokud problém vidíte, proč se o něm nebavit? Není to osobní, spíš konstruktivní. A tudy vede český směr, užít si umění a drajv Benáka, Titlbacha, Currana (takhle by se dalo na pár řádků ještě jmenovat) a spol. Ale současně na sebe pořád tlačit. Hledat mínus, chtít ho smazat.

Už po přípravě s Kanadou bylo vidět, že český tým má vysoké možnosti. Ano, navzdory porážce 0:5. Nešlo totiž o zápas, kdy jste zakopaní na modré a modlíte se, aby vás bozi ze zámoří nerozemleli na sekanou. Národní tým dělal spoustu dobrých věcí, ale nespojil je. Vypadal nedůrazně, nevyspěle, prohrával většinu soubojů. To není o dovednostech, ale o přístupu, o hlavě. Už po debaklu iSport.cz psal, že dovednosti tým má, jen je spojit v něco, co dává smysl. Stalo se, paráda!

Další kroky teď přijdou.

Dobrou zpráva je, že evidentně v Česku roste talent, lze vybrat užší skupinu hráčů, která má ve věku kolem 17 let individuální dovednosti na vysoké úrovni. Ne, prosím, teď se nedívejte na výsledek s Finskem, ale vyloženě na malé věci. Jak pracují obránci s kotoučem, jak útočníci dovedou pracovat v rychlosti, jak celá sestava zvládá hrát blízko u sebe a měnit si posty. Tohle jsou prvky světového hokeje. Výsledek občas ujede, ale klíčové věci spatříte ve způsobu, jak jste ho dosáhli.

Důležité je, že trenérský štáb agresivní styl nebrzdí, nýbrž ho jasně podporuje. Tady patří kredit i Davidu Čermákovi, který začal u osmnáctky čerstvě působit.

Jenže pořád je třeba myslet na to, co dál. Už v minulosti jste viděli, jak na Hlinka Gretzky Cupu dokázalo Česko odehrát slušné bitvy a za necelý rok při MS se všechno otočilo, no a dobré časy se už nevrátily.

Česká radost v semifinále Hlinka Gretzky Cupu, vlevo střelec Maxmilian Curran
Česká radost v semifinále Hlinka Gretzky Cupu, vlevo střelec Maxmilian Curran

Ve výsledku je správně, že velká část současné sestavy zmizí za mořem. Bohužel. Doma totiž nemá kde hrát, zatím pro takové hráče, kteří se vymykají, není místo.

Nečekají je desítky těžkých zápasů a soutěžení v extrémní konkurenci, kde i na každém tréninku bojujete o dres. Ne každý umí to, co roky předvádí Plzeň, nebo předvede občas Kometa. Když máte talentovaného borce, narvete ho mezi dospělé, ať se otříská. Ne na pár štěků, ale pěkně dostane roli.

Český mládežnický systém pořád spíš věci zjednodušuje. Na oko podporuje vzdělání, ale přitom mu vůbec nevadí, když se přihlásíte na soukromou školu nevalné úrovně. Klíčové na ní je, že dostanete maturitu zadarmo a ani tam moc nemusíte. A takhle to chodí často i v hokeji. Dost věcí máte zdarma, protože holt nemáte kým hráče vystřídat. Jestliže vám někdo z těch lepších nepracuje? Tak si jako trenér ani nemůžete dovolit ho nechat sedět, víte, že se bez něj neobejdete.

Moc negativní po velké kanonádě osmnáctky proti Finsku? Ne, to je realita a malá ukázka, že český hokej má před sebou pořád extrémní práci. Vše bude v pořádku až ve chvíli, kdy hráči po Hlinka Gretzky Cupu budou mít aspoň lehkou obavu, jestli si vůbec uhrají místo v juniorce Vítkovic, Boleslavi nebo Hradce. Odchody ven spočítáte na jedné ruce. Naopak agenti zahraničních hráčů se začnou vyptávat, jestli by se nedalo zapojit do českého výchovného programu.

Pak bude opravdu hej. Ale tady nejsme, že ne?

Užijme si aspoň naději, že (snad) začínáme chytat, kam světový hokej bere směr. A hráči do sebe dostávají tolik potřebné sebevědomí, že mohou vyprášit kohokoliv. Bude se hodit, s ním se maká lépe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud