Pavel Ryšavý
1. března 2024 • 16:00

Extraliga se bojí užšího play off. A co příště medaile za čtvrtfinále?

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V extralize bohužel platí princip, že kdo se bojí, vládne. Fotbal má svoje kouzlo, že prakticky každá ztráta vám může vzít titul. Hokej má jiný systém. Základní část hrajete kvůli play off, kdy se opravdu začíná něco dít. Jenže extraliga nedává předchozím 52 kolům bohužel žádnou váhu. Když skončíte dvanáctí, měli jste zkrátka špatnou sezonu. Není fér, abyste dostali ještě šanci hrát o titul.



Kluby to taky dobře vědí a většinou si na systém zanadávají ve chvíli, kdy jsou v pozici pátého nebo šestého a hrozí jim vystřihnutí z předkola, protože se soupeř ze suterénu zrovna zázračně sebral. Jinak nechávají tohle téma plynout kolem sebe. Bojí se, aby je užší postup nevypekl.

Přitom najdete dost možností, co dál. Dovedu si představit desítku v play off a poslední čtyřku, která si to rozdá v dvoukolovém režimu mezi sebou o to, kdo nepůjde do baráže. Započítáte vzájemné zápasy, ostatní škrtnete a každý klub odehraje po základní části ještě šest utkání. Máte emoce i drama dole, navíc zohledníte práci v celé sezoně. K tomu by odpadl režim, že poslední tým čeká na baráž 40 dní.

Ale jasně, je pohodlnější držet play off pro dvanáct mužstev, nic neřešíte, zase tak o moc se nebojíte. Na posledním místě se snad někdo uškvaří a ten třináctý přežije, že má padla. Snad to nebudete vy. A co třeba dávat od příští sezony i medaile za čtvrtfinále? Bronz pro všechny!

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud