Petr Adam
21. května 2013 • 18:56

Výmluvný výběr pro český fotbal. Zvolte si Peltu nebo Peltu

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V českém fotbale za sebou máme velmi úspěšné období. Daří se úspěšně bojovat s korupcí, rozhodčí si v lize si užívají zaslouženého respektu, obliba reprezentačního trenéra Michala Bílka stoupá každým dnem. Kdyby se český fotbal nacházel v podobné luxusní situaci, nedivil bych se, kdyby byl jediným kandidátem na předsedu Fotbalové asociace v blížících se volbách Miroslav Pelta. Naopak bych mu ještě zatleskal… Jenže realita je trochu jiná.



Vyšetření korupční kauzy spojené s černou kabelou Daniela Křetínského se nachází v nedohlednu, podivné výkony rozhodčích v lize se zvlášť na jaře řešily až příliš často a okolo pozice Michala Bílka dál trvá napětí, které může eskalovat už po zápase s Itálií. Prostě to není situace na poplácávání po ramenou.

A reakce fotbalového prostředí na celou řadu afér? Je úplně stejná jako při ideálním stavu. Na nejvyšší funkci kandiduje pouze Miroslav Pelta.

Je zbytečné si nalhávat, že fotbal nestojí na křižovatce, naopak bude pokračovat po stejné cestě jako dosud. Dopředu víme, jak nejdůležitější hlasování na červnové valné hromadě dopadne, protože vítěz už je nyní známý. Touha po změně je momentálně zadupaná do země a neexistuje osobnost, která by se postavila současnému vedení.

A to je špatná zpráva, protože v minulosti tomu tak nebylo. Delegáti měli na výběr ze dvou jmen třeba i ve chvíli, kdy před čtyřmi lety bylo zřejmé, že v souboji o předsednický post jasně zvítězí Ivan Hašek. Komu se jeho aura spasitele nezdála, mohl se tehdy přiklonit na stranu jeho konkurenta Luďka Vinše, šéfa Viktorie Žižkov. Alternativa prostě existovala.

Nevěřím, že by se nyní nenašla skupina lidí, kteří by měli na způsob řízení fotbalu jiný názor než Pelta. Jen nemají šanci se projevit. Stačilo se podívat, jak dva týmy z nižších soutěžích podporující Markétu Haindlovou, která jediná projevila snahu proti Peltovi kandidovat, schytaly ve svých zápasech tři červené karty.

Třeba si některý z delegátů, jenž zamíří s hlasovacím lístkem k urně, bude myslet, že nešlo o náhodu, jak si myslí současný předseda… Ale nic s tím stejně nebuce moct udělat – to je pro zakonzervovanou situaci ve fotbale hodně výmluvné.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud