20. května 2013 • 18:50

Haindlová kandidovat nehodlá. Ale fotbal neopustím, Mirku a Romane!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Markéta Haindlová nebude na červnové valné hromadě kandidovat na funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Dnes to řekla v rozhovoru s ČTK. Ucházet se o ni chtěla kvůli tomu, že se jí nelíbí poměry v českém fotbale. To, že nezískala potřebnou podporu, nebere jako porážku. Jediným funkcionářem, který zveřejnil svůj zájem ucházet se o vrcholný post, zůstal současný šéf asociace Miroslav Pelta.



Volební valná hromada se uskuteční 8. června v Praze. FAČR zveřejní kompletní seznam kandidátů do třináctičlenného výkonného výboru v úterý.

Uzávěrka kandidatur na jednotlivé funkce vypršela už minulý pátek, ale Haindlová, která je od roku 2009 také předsedkyní odvolací a revizní komise FAČR, až dnes oficiálně oznámila své stanovisko. Ještě před páteční půlnocí stále zvažovala, zda se do souboje s Peltou pustí, nakonec od záměru upustila.

Aby se někdo mohl ucházet o post předsedy asociace, musel by mít před volební valnou hromadou a při uzávěrce kandidatur deklarovanou podporu tří krajských svazů nebo sedmi okresních svazů nebo deseti klubů od první ligu až po divize.

"Neobstála jsem, získala jsem pouze devět statečných. Sledujte jejich budoucí osudy, neboť u řady z nich již v době, kdy nominace měly být pouze v obálce na Strahově, došlo k rychlým represím," uvedla Haindlová v prohlášení zaslaném ČTK. "Těmto devíti klubům velmi děkuji a omlouvám se, že se mi nepodařilo získat více lidí pro jinou, než Ivánkovskou cestu českého fotbalu," doplnila.

Kandidovat chtěla právě proto, že se jí nelíbí současné poměry ve vedení fotbalu. "V době, kdy jsem nastoupila do programu FIFA a studovala sportovní právo v Curychu, jsem patřila mezi tisíce lidí, kteří se zcela nekontrolovaně smáli slavné hře Petra Čtvrtníčka 'Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?'," připomněla Haindlová hru, která vznikla v reakci na odposlechy z největší korupční aféry v českém fotbale v roce 2004.

Tehdy podle vlastních slov ještě netušila, že ji profesní osud postaví na jedno pracoviště s jedním z hlavních aktérů té komedie. Patrně tím myslela předsedu asociace Peltu. "Poznala jsem veškeré praktiky české fotbalové scény a dnes vím, že Čtvrtníček napsal jen segment nekonečného seriálu. Komedie či vlastně realita, má svou pevnou velmi sofistikovanou strukturu," uvedla Haindlová.

Její přesvědčení, že se musí o něco pokusit, se prý upevnilo poté, co podle ní Pelta uzavřel spojenectví s Romanem Berbrem, členem výkonného výboru a mocným zákulisním hráčem.

Markéta Haindlová nebude na červnové valné hromadě kandidovat na funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky
Markéta Haindlová nebude na červnové valné hromadě kandidovat na funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky

"Zde došlo ke spojení dvou vzájemně tolerovaných etáží v jeden velký suterén. Pokusila jsem se bez ohledu na neuvěřitelné tlaky na mou likvidaci získat potřebný počet klubů, který by mi umožnil kandidovat na funkci předsedkyně FAČR," řekla.

Zatímco pro Peltu bylo splnění základní podmínky formalitou, Haindlová nakonec požadovanou podporu nezískala. Nebere to ale jako svou porážku. "Prosím tisíce lidí, kteří ten sport milují jako já, aby tento signál nebrali jako porážku, ale jako další výzvu k zesílení boje za radost a slušnost před vápnem i za vápnem," uvedla Haindlová.

"Markéta Haindlová, Mirku a Romane, fotbal neopustí. Bude se dál snažit svou cestou vyvést český fotbal z tunelu, kam jste jej zavezli a kde má být v tichosti rozebrán. V poločase jsem dostala naloženo, ale stále zbývá pár možností, jak konečný výsledek obrátit," dodala.

Pokud v úterý asociace neoznámí jméno dalšího kandidáta, Pelta bude mít jako jediný aspirant usnadněnou cestu k obhajobě pozice. Předsedou se stal v listopadu 2011 na mimořádné valné hromadě poté, co o půl roku dříve rezignoval Ivan Hašek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud