Petr Adam
26. května 2013 • 00:29

Proč Bayern mění trenéra vítěze? Nemusí to být špatný nápad

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do fotbalových dějin se letošní tažení fotbalistů Bayernu Mnichov zapíše nejen tím, jak bylo veleúspěšné. Nezapomenutelné zůstane i jinak. Jupp Heynckes po vítězném finále Ligy mistrů skončí jako trenér, o kterého vítězný klub už v předstihu nestál. Přitom svůj tým opouští v situaci, kdy možná vybojuje prvenství ve všech soutěží, které se letos vlastně dají vyhrát. K Lize mistrů a bundesligovému titulu stačí přidat vítězství v Německém poháru.



Už v lednu oznámili za velkého zájmu v Mnichově angažování barcelonského mága Pepa Guardioly. Co vypadalo na začátku roku jako prozíravý tah, působí nyní jako zbrklé najmutí hvězdy, kterou Bayern vlastně ani nepotřebuje. Má přece neporazitelného Juppa!

Jenže nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled znát. Nikdo nemůže vyloučit, že jedním z důvodů, proč Bayern v závěru sezoně začal drtit veškerou konkurenci, je i fakt, že Huynckes už nebyl pod tlakem. Skončil by s poháry i bez nich.Také Heynckes nejspíš ve skrytu duše vnímá, že není zase tak špatné opustit lavičku Bayernu na absolutním vrcholu.

Kdyby totiž zůstal další rok, stál by před ním stejně obtížný (ne-li nemožný) úkol, jaký před sebou bude mít nyní Guardiola. Tedy vyhrát všechno jako v předchozí sezoně. Nikdo nepochybuje, šanci zopakovat famózní kousek by nebylo snadné ani pro něj.

Guardiola vzal práci, kterou mu nyní nikdo nezávidí. Jenže by se měl být schopný vypořádat nejen se škodolibými vtipy na svoji adresu, ale i dalšími velkými nástrahami působení v Bayernu. Jako kouč Barcelony, kterou chtěli za jeho působení všichni sesadit z fotbalového trůnu, k tomu dostal slušnou průpravu.

Pokud příští rok přijde v případě Bayernu ústup ze slávy, může Guardiola připomenout všem ještě jednu pravdu. Heynckes se první trofeje dočkal až po více jak dvou letech v Bayernu. A jednou už se čekání vyplatilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud