25. května 2013 • 22:40

BAYERN to dokázal! Německý gigant vyhrál finále Ligy mistrů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Bayernu vyhráli Ligu mistrů. Mnichovský tým porazil ve finále na londýnském Wembley německého rivala Borussii Dortmund 2:1 díky brance Arjena Robbena z 89. minuty. Svěřenci trenéra Juppa Heynckese si spravili chuť po loňském prohraném finále s Chelsea, slaví první triumf od roku 2001 a celkově svůj pátý v historii.



Mnichovský klub se 30. srpna v evropském Superpoháru v pražském Edenu utká s vítězem Evropské ligy Chelsea, s níž si tak zopakuje souboj z loňského finále LM.

Ve Wembley začal aktivněji Dortmund. První střelu na branku vyprodukoval Lewandowski, ale vychytal ho pozorný Neuer. Gólman Bayernu musel chvíli poté znovu zasahovat, když reflexivním zákrokem na brankové čáře vykopl Blaszczykowského střelu k tyči.

Borussia svého soupeře, který vyhrál předchozí čtyři zápasy LM s celkovým skóre 11:0, v úvodu přehrávala. Po rychlém průniku a následné střele Reuse Mnichov podržel znovu jistý Neuer.

Německý mistr poprvé zahrozil až ve 26. minutě. Blýsknout se tentokrát musel dortmundský brankář Weidenfeller, jenž hlavičku Mandžukiče pohotově vyrazil nad břevno. Bayern se začal osmělovat a brzy si vypracoval další vyloženou šanci. Robben běžel z úhlu sám na Weidenfellera a pokusil se ho "dloubáčkem" přehodit, ale kapitán Dortmundu spoluhráče opět zachránil.

Exhibice gólmanů pokračovala i v dalších minutách prvního poločasu. Neuer zblízka vychytal Lewandowského a Weidenfeller těsně před pauzou uspěl podruhé v souboji s Robbenem, který ho trefil z několika centimetrů jen do obličeje.

Do druhé půle vstoupily oba týmy opatrněji, ale po hodině hry se fanoušci dočkali první branky. Robben tentokrát před Weidenfellerem nezaváhal a i díky teči dortmundského gólmana našel před brankou zcela volného Mandžukiče. Pro chorvatského útočníka pak už nebyl problém zakončit.

Už za osm minut však bylo opět srovnáno. Obránce Bayernu Dante v šestnáctce nešikovně kopl do břicha pronikajícího Reuse a následnou penaltu chladnokrevně proměnil Gündogan. Bayern v LM inkasoval poprvé po 432 minutách.

Bavorský tým se mohl brzy vrátit do vedení. Müller se otočil okolo gólmana Weidenfellera a nahrál na zadní tyč nabíhajícímu Robbenovi. Před ním však míč z brankové čáry na poslední chvíli odkopl bek Subotič. Bayern měl v závěru převahu a brankář Dortmundu musel vyrazit dalekonosné rány Alaby a Schweinsteigera.

Bundesligový mistr se však přece jen dočkal. V předposlední minutě Ribéry přistrčil ve vápně míč Robbenovi, jenž si poradil s obránci a akci zakončil přesnou střelou k tyči. Borussia už nedokázala zareagovat a Bayern neporazila ani v pátém soutěžním utkání v sezoně.

"Byl to hodně vyrovnaný zápas a oba týmy měly šance. Výhra pro mne znamená hrozně moc. Vlastně tomu stále nemohu uvěřit a všechny ty emoce jsou neuvěřitelné," řekl autor vítězné branky Robben.

VIDEO: Podívejte se na góly ze zápasu


Ve velkých finálových zápasech ho dlouhou dobu provázela smůla, zlomil ji až dnes. "Hodně lidí mi říkalo, že dám dnes gól. Několik šancí jsem neproměnil, ale nakonec jsem dostal ještě jednu možnost, při které jsem zachoval klid," doplnil nizozemský záložník.

Trenér Bayernu Jupp Heynckes uznal, že jeho tým začal hrát dobře až v druhé půli. "V prvním poločase se nám nedařilo předvádět naši hru, myslím, že v úvodních dvaceti minutách na nás dolehlo břemeno favorita. Takže jsem o poločase pár věcí změnil," uvedl Heynckes.

Ilkay Gündogan proměnil ve finále Ligy mistrů penaltu a Dortmund díky tomu vyrovnal stav bitvy s Bayernem na 1:1Foto Reuters

Osmašedesátiletý kouč navázal na svůj triumf z roku 1998 s Realem Madrid a po Ernstu Happelovi, Ottmaru Hitzfeldovi a Josém Mourinhovi se stal čtvrtým trenérem v historii, který vyhrál LM se dvěma různými kluby. V červnovém finále Německého poháru proti Stuttgartu může se svým týmem zkompletovat "triple", poté ho na lavičce vystřídá Pep Guardiola.

Trenér Dortmundu Jürgen Klopp soupeři blahopřál. "Jejich výhra je zasloužená. Byli jsme blízko, ale Bayernu na konci všechno sedlo. My jsme však ukázali, že jsme se dostali do finále zaslouženě," řekl Klopp.

Oslava Bayernu. Arjen Robben slaví gól Maria Mandžukiče ve finále Ligy mistrů proti DortmunduFoto Reuters

Jeho hráči neskrývali zklamání. "Jsme velmi hrdí, že jsme byli Bayernu zdatným soupeřem. Porážka je pro nás smutná, ale odehráli jsme skvělou sezonu Ligy mistrů a příští rok bychom to rádi zopakovali," uvedl brankář Dortmundu Roman Weidenfeller.

"Zklamání v tuto chvíli je velké, zvlášť když jsme prohráli takřka náhodnou brankou z 89. minuty. Je to neuvěřitelně hořké, ale na konci jsme už byli trochu unavení a Bayern toho využil," litoval bek Mats Hummels.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Londýně:

Bayern Mnichov - Borussia Dortmund 2:1 (0:0)
Branky: 60. Mandžukič, 89. Robben - 68. Gündogan z pen. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Dante, Ribéry - Grosskreutz. Diváci: 86 298.

Sestavy:
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry (90.+1 Gustavo) - Mandžukič (90.+4 Gomez). Trenér: Heynckes.
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Bender (90.+2 Sahin), Gündogan - Blaszczykowski (90.+2 Schieber), Reus, Grosskreutz - Lewandowski. Trenér: Klopp.

Oslava Bayernu. Arjen Robben slaví gól Maria Mandžukiče ve finále Ligy mistrů proti Dortmundu
Oslava Bayernu. Arjen Robben slaví gól Maria Mandžukiče ve finále Ligy mistrů proti Dortmundu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud