Petr Adam
23. června 2016 • 17:24

Peltův plán na EURO? Sázka na chatrnou pověru o Turcích

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělští fotbalisté mohou být unavení neustálými triumfy, impulsivní Chorvati se zase nechají snadno vytočit a labilní Turci se položí po prvním gólu. Jenže – dá se na to spoléhat? Stereotypům se ve sportovním světě nevyhnete, ale stavět na nich strategii na vrcholné akci jako je mistrovství Evropy nejde. Předseda FAČR Miroslav Pelta nás ve své obhajobě neúspěchu českých fotbalistů na EURO snažil přesvědčit o opaku.



Skoro všechno ve Francii dlouho klapalo podle Peltova plánu. Snad jen kdyby čeští fotbalisté nepřišli na poslední chvíli o remízu se Španělskem… Naopak na konci utkání ale urvali nerozhodný výsledek s Chorvatskem a do závěrečného zápasu ve skupině šli na evropském šampionátu s jistotou, že v případě vítězství budou mít jisté osmifinále.

V očích šéfa FAČR velmi slibné postavení. „Říkal jsem si, že když povedeme 1:0, dáme první gól, Turci to nevydrží psychicky, měli by v té chvíli skóre 0:5 a je to národ, který má ohromné výkyvy,“ vysvětloval fotbalový boss na tiskové konferenci.

To však byla hodně vratká konstrukce, která v předsedově monologu spíš posloužila jako maskování skutečných příčin českého neúspěchu. Slabého herního projevu, hráčů bez formy a opakujících se chyb v obraně.

Pelta našel na EURO hodně pozitivních věcí. Spoléhal na turecké výkyvy
Video se připravuje ...

Přiznejme si, jak vlastně vypadá turecká labilita v praxi. Výmluvně se projevila na EURO 2008, což Češi poznali na vlastní kůži. Během závěrečné čtvrthodiny proti nim obrátili pozdější semifinalisté skóre z 0:2 na 3:2.

A co teprve, jak se „sesypali“ v zatím poslední kvalifikaci... Dvakrát remizovali s Lotyšskem, prohráli s Českem i Islandem - prostě vypadali na odpis. Víte, jak to dopadlo? Nakonec postoupili na EURO přímo z třetího místa ve skupině a rozjeli šňůru 13 zápasů bez porážky.

Jen těžko si můžeme být jistí tím, že by Peltův plán také klapnul ve chvíli, kdyby Vrbův tým šel během úterního večera v Lens do vedení. Vždyť Turci srdnatě bojovali, přestože věděli, že jim ani výhra nepřinese postupový efekt, což se nakonec potvrdilo a na turnaji skončili jako jeden ze dvou nejhorších týmů na třetím místě.

Turci jako labilní soupeř? Tahle pověra by se neměla brát jako pravdivá. Mnohem víc se nyní bude vkrádat po tomto mistrovství do hlav soupeřů představa o českém týmu jako o mužstvu, které se soustředí na obranu, má přestárlý kádr a málo zapamatovatelných hráčů. Setřást ji dá pořádně zabrat.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud