Petr Adam
8. května 2017 • 18:25

Další pohroma pro fotbal! Berbr ztrácí zábrany, nemusíte číst mezi řádky

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyšetřování údajného zneužití dotací pro sport? Pro český fotbal pořádná rána. Rychle se ukázalo, že čerstvá aféra přináší ještě podstatný vedlejší efekt. Ve chvíli, kdy se předseda Miroslav Pelta ocitl ve vazbě, není ve vedení fotbalu jediná osoba, která by dokázala utlumit mocenské ambice Romana Berbra. Rázem je to na něm znát.



U Berbrových výroků máte jednu jistotu. Když cítí dostatečné sebevědomí, nebojí se hovořit o věcech tak, jak z jeho pohledu vypadají. Bez obalu. Přímo.

Funkcionář s kontroverzní pověstí proslul budováním mocenské struktury pomocí svých věrných (převážně bývalých rozhodčích) a nebál se ani chlubit svojí minulostí u StB. V normálním prostředí by ho to zničilo, ve fotbalovém zákulisí si moc ještě upevnil.

Mnohé prozradil už v pátek, když popsal, jak se rozdělí pravomoci ve výkonném výboru poté, co soud poslal Peltu do vazby. „Český fotbal teď povedou dva místopředsedové. Zdeněk Zlámal navenek a já zevnitř,“ řekl Berbr pro Radiožurnál. To znamená jediné – Berbr se považuje za předsedu už nyní, formálně pak může za fotbalové hnutí mluvit občas Zlámal.

Pravdivost takového předpokladu se potvrdila po krizovém zasedání výkonného výboru. Před novináře přišli Berbr a Zlámal, ale skutečně zásadní věci vyprávěl před kamerami pouze Berbr.

Berbr: Návrh Slavie je mimozemský, moje kandidátky na FAČR už leží
Video se připravuje ...

V posledních letech se ve fotbalovém hnutí vykrystalizoval stav, kdy si Pelta a Berbr uvědomovali sílu toho druhého, jako dvě hlavní figury si rozdělili sféry vlivu a vzájemně na sebe až na výjimky neútočili. Pelta zůstal asi jediným člověkem, který dokázal přitlačit Berbra do kouta, když se mu podařilo prosadit obměnu v komisi rozhodčích, na niž západočeský bafuňář ztratil rozhodující vliv.

S Peltou pobývajícím v ruzyňské vazební věznici má najednou Berbr volné pole působnosti. Otevřeně koketuje s možností posunout se na nejvyšší místo, což by si ještě před začátkem policejního zátahu nedovolil.

Dost pravděpodobně tím jen provokuje své odpůrce a nakonec vyšle do boje kandidáta, který bude v jeho „stáji“, nebo figurku, která nebude překážet. Vzpomeňte si na doby, kdy stál v čele fotbalového svazu Pavel Mokrý, ale největší vliv si držel „frontman“ Vlastimil Košťál… mohlo by to fungovat podobně.

S kritikou takového vývoje se ozvala Slavia nebo člen výkonného výboru Vlastimír Hrubčík. To je ale málo. Máme tu další špatnou zprávu pro český fotbal v krátkém sledu. Momentálně nic nenasvědčuje tomu, že by existovala síla, která by Berbrově nástupu mohla zabránit.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud