Philipp Lahm
2. března 2024 • 14:00

Lahm: EURO má moc spojovat a bránit naše hodnoty. Jsem optimista

Autor: Philipp Lahm
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PHILIPPA LAHMA | V Německu už týdny demonstrují miliony lidí za zachování demokracie. Impuls přichází ze středu společnosti. Stále má cit pro to, kdy je čas vyjít do ulic. To mě motivuje. Chci v létě jako turnajový ředitel uspořádat dobré EURO. Fotbal spojuje spoustu lidí a celé je to zábavné a příjemné. A to také posiluje naši občanskou společnost. Sport může být prostředkem k dosažení podobného cíle.



Mistrovství Evropy v házené v Německu už ukázalo, čeho může sport dosáhnout. V Kolíně nad Rýnem za jeden den demonstrovalo v centru města třicet tisíc lidí a večer jich bylo v hale skoro stejně tolik, aby fandili svému týmu. Protesty a oslava jsou různé akce, ale mají něco společného. Vyžadují fyzickou přítomnost a vyjadřují uznání. V tomto případě pro náš svobodný způsob života. V těchto časech musíme být vděční všem, kteří organizují demonstrace, „fanouškovské míle“ (zóny), hudební festivaly nebo sportovní akce za jejich nasazení. Každá kulturní akce nyní dostává jiný význam. Je skvělé, že lidé po omezení pandemie opět vycházejí ven. Pořád je to nejlepší místo pro společný prožitek.

Moje rozhodnutí připojit se k nabídce Německé fotbalové federace (DFB) po skončení kariéry v roce 2017 souviselo s krizí ve sportu. V té době panovala velká skepse vůči velkým událostem. FIFA přidělila mistrovství světa Rusku a Kataru, zatímco MOV olympijské hry Soči a Pekingu. Evropské demokracie se staly adekvátně tomu skeptické, pokud šlo o hodnoty sportu. To nemohlo být v zájmu Německa a západního světa. Chtěl jsem přispět něčím, abych tomu zabránil, v malém i velkém měřítku. Pomáhám jako trenér ve svém domovském klubu FT Gern, kde hraje můj syn. A stal jsem se právě turnajovým ředitelem mistrovství Evropy.

Již v roce 2018, kdy Německo zvítězilo v hlasování UEFA v Nyonu před Tureckem, bylo zřejmé, že ve sportu se blíží „Zeitenwende“ – epochální obrat. Nyní zažíváme éru, ve které Evropa musí žít podle svých hodnot. A sport může být kouskem této mozaiky. Fotbal je v první řadě podívaná a zábava. Ale tato týmová hra může být také využita k diskusi o mnoha společenských událostech, ať už dobrých, nebo špatných. Žádný tým nikdy netěžil z toho, že by hráči po porážkách ukazovali prstem na ostatní. Stejně jako nepomáhá vinit určité skupiny lidí, jako jsou migranti, za krize současnosti.

A v duchu Pierra de Coubertina a Julese Rimeta, kteří založili olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale, mezinárodní sportovní akce podporují lidská práva a mezinárodní porozumění. Již šest let vykonávám povinnosti v tomto původním smyslu. Moje role je role prostředníka. Snažím se, aby si každý uvědomil, že turnaj lze využít k vytvoření pocitu pospolitosti. Z rozhovorů s našimi partnery vím, že mnoho společností si uvědomilo, že fotbal není jen byznys, ale že je společensky udržitelný a činí nás odolnými. Podporuje nás i naše vláda.

Zapojené instituce potřebují důvěryhodné zástupce a měly by se navzájem posilovat ve svých úkolech. Úkolem DFB je podporovat klubový život, kde dobrovolníci vzdělávají děti. A pokud i reprezentace hraje jako tým, pak fotbal plní svou společenskou odpovědnost. Zažil jsem to už jako hráč. Před úvodním zápasem mistrovství světa 2006 jsem byl neuvěřitelně nadšený, protože jsem velkou odpovědnost cítil jako sportovec. Chtěl jsem uspět, my jako tým jsme chtěli dojít daleko. Turnaj se pak vyvinul v něco většího. Nazrál čas, aby se Německo představilo světu jako dobrý hostitel. „Letní pohádku“ vytvořili lidé a fotbal byl katalyzátorem.

Nyní máme opět příležitost. EURO 2024 by mělo zdůraznit, že v Evropě máme ty nejlepší podmínky: svobodu cestování, svobodu shromažďování, svobodu projevu, abychom jmenovali jen ty nejdůležitější. Zášť není řešení; je destruktivní a škodí adaptaci na nové okolnosti. Být něčemu nakloněn nás udržuje při životě. Proto je nutná solidarita, a to i s firmami a politiky. Nemusíme vždy souhlasit, ale neměli bychom být přehnaně kritičtí k těm, kteří se po desetiletí angažovali v centristických stranách.

Teď jde o to podstatné, o základy. Jde o obranu našeho svobodného a mírového soužití. Sport k tomu musí přispět. Je to pro mě úžasný úkol v Gernu, stejně jako pro Německo a Evropu.

Přistupuji k tomu s optimismem.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud