Philipp Lahm
11. ledna 2024 • 12:20

Císař Franz předběhl dobu. Německému fotbalu dal víc než kdokoliv jiný

Autor: Philipp Lahm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PHILIPPA LAHMA | Rok začíná velmi smutně. Zemřel Franz Beckenbauer. Německému fotbalu dal víc než kdokoli jiný a svou zemi ztělesňoval tím nejlepším možným způsobem – s vtipem, charismatem, zkušenostmi, šarmem a optimismem. Svět se sklání před tímto zářivým světlem. A já s ním.



Franz Beckenbauer v nás krajanech vždy vzbuzoval obrovskou důvěru. Nejprve jako hráč, pak jako trenér a nakonec jako muž, u kterého vždycky platilo: když se Franz postará, nemůže se nám nic stát.

Nezažil jsem Franze Beckenbauera jako hráče, naposledy byl na hřišti krátce před mým narozením. Uvědomoval jsem si však, s jakou úctou o něm můj otec mluvil. A když jsem se později podíval na staré televizní záznamy ze šedesátých a sedmdesátých let, některé ještě černobílé, hned jsem si něčeho všiml: všechno bylo mnohem pomalejší než dnes. Hráčům trvalo dlouho, než převzali míč. Přihrávali ho až druhým nebo třetím dotykem. Až na jednu výjimku.

Franz odehrál míč přímo tam, kam chtěl. Hrál způsobem, který se stal běžným až o desítky let později. Hrál jako člověk z budoucnosti, jen s těžkými míči i kopačkami a na hrbolatých fotbalových hřištích minulosti.

Mám v paměti volný přímý kop, který předvedl v dresu Bayernu Mnichov: po přímém rozběhu poslal vnější stranou balon přes zeď do rohu branky. Ten gól musel těm, kteří ho tehdy viděli, připadat jako zázrak.

Franz Beckenbauer ztělesňoval pokrok a technickou inovaci s nebývalou lehkostí. Nebyl jen elegantnější než ostatní, měl i jinou představu o fotbale a týmové práci. Stal se vzorem pro celou generaci. Císař Franz fotbal zmodernizoval, zrychlil, zkrášlil. Nenapadá mě nikdo jiný, kdo by hru změnil stejným způsobem.

Když se Německo stalo v roce 1990 pod vedením Franze Beckenbauera mistrem světa, byl jsem jako šestiletý kluk přilepený k televizi. Sledoval jsem každý zápas šampionátu. Vzpomínám si na pokutový kop, kterým Andy Brehme rozhodl o zisku titulu. A na účes tehdejšího vedoucího týmu, který svými vtipy bavil celou zemi…

Viděl jsem však také trenéra mistrů světa, který pracoval tak tvrdě, že se o něj vlastní matka bála, „Protože Franz byl tak hubený,“ vysvětlovala.

Beckenbauer věděl, jak své hráče oslovit. „Běžte na hřiště a hrajte fotbal!“ opakoval jim. Dodával všem odvahu, neboť jedno bylo všem vždy jasné: s Franzem se nemůže nic pokazit.

V roce 2006, kdy v Německu začínalo mistrovství světa, jsem byl na hřišti sám. Gól, který jsem vstřelil v zahajovacím zápase proti Kostarice, patří k vrcholům mé kariéry. Možnost zahrát si na mistrovství světa v rodné zemi je dar k nezaplacení. Spojení s publikem, blízkost fanoušků, mě vždy naplňovalo sebevědomím. Zážitek z roku 2006 mě provází celou kariérou. Díky němu jsem si také uvědomil svou fotbalovou odpovědnost.

Sommermärchen, letní pohádka z roku 2006, změnila celé Německo. Národ, který byl zvyklý dívat se na sebe velmi kriticky, najednou poznal své krásné stránky. Uvolněně hrající německý národní tým mu pomohl podívat se na sebe do zrcadla. Národ uviděl něco, co se všem líbilo. Fotbal pomohl Německu poznat sebe sama.

Všichni víme, že kolem mistrovství světa 2006 se staly chyby. Ale v případě Franze Beckenbauera se něco vymklo z rovnováhy. Jeho celoživotní práci pro německý fotbal a jeho zemi nelze přeceňovat. Sommermärchen by však nebyl možný bez prezidenta organizačního výboru Franze Beckenbauera.

Další turnaj se bude v Německu konat letos v létě. Doba se změnila, svět sužuje mnoho krizí. Musíme se přizpůsobit, posílit naši komunitu a naučit se znovu vážit si Evropy a všech jejích úspěchů. K tomu potřebujeme nový impuls.

Evropa to dokáže, její lidé jsou toho schopni. A fotbal jako kulturní hodnota je součástí evropské občanské společnosti. Protože spojuje celý svět, hra může vytvářet solidaritu a sjednocovat lidi napříč hranicemi. Svědčí o tom mnoho srdečných nekrologů, které nyní Franz Beckenbauer obdržel ze všech zemí.

Euro 2024 by mělo posílit naši soudržnost a evropskou myšlenku. Aby toho sport dosáhl, potřebuje autentické osobnosti, které vyzařují spokojenost, hrdost a optimismus. Franz Beckenbauer to vždycky dokázal.

To je jeho odkaz.

„Pohledy fotbalisty“ je sloupek Philippa Lahma v německém internetovém magazínu Zeit Online. Kapitán mistrů světa a turnajový ředitel EURO 2024 v něm analyzuje fotbalová témata a hovoří o jejich strategické důležitosti pro společnost, ekonomiku a politiku. Sloupek je publikován v několika evropských zemích ve vybraných médiích, mezi která patří i deník Sport. Dialog s Lahmem vede Oliver Fritsch, sportovní redaktor Zeit Online.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud