Radek Duda
2. října 2018 • 11:15

Růžička nutně potřebuje do Chomutova posily. Litvínov bez Kysely jede

Autor: Radek Duda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest zápasů, žádný bod, Chomutov začal špatně a Vláďa Růžička má starosti. Já to vidím celkem jednoznačně, v mančaftu nemá gólové, bodové hráče. Pokud to ti kluci v sobě nemají, tak bohužel, střílet góly je nikdo nenaučí. Ti hráči jsou v drtivé většině dělníci. Hodně dělníků a nedostatek hokejové kvality, takhle na mě působí chomutovská soupiska.



Když se na ni podíváte, nenajdete na ní vyloženě ofenzivního obránce, borce do přesilovky, kterou by řídil. Vím, že je to nedostatkové zboží a spousta týmů tento typ hokejisty postrádá. Růžovi by se hrozně hodil někdo, jako je liberecká pětapadesátka, pan Martin Ševc. Na něj je paráda se dívat. Růža právě takového hráče do své flotily nutně potřebuje, k tomu aspoň dva útočníky, schopné střílet branky. Samozřejmě je otázkou, jak jsou na tom Piráti finančně. Ale bez nich, nevím, nevím… Jestliže v Chomáči do týmu někoho neseženou, budou mít zatraceně těžkou sezonu.

Vláďa pracuje převážně s mladýma klukama, holt jim musí věřit. Oni si taky zaslouží trenérovu podporu, musí však makat na sto procent. A dokud někoho nového neseženou, musí se každý zápas v maximální míře přizpůsobit stylu soupeře a vydřít nějaký bod, aniž by mohli myslet na hokejovou krásu. Utlouct výhru 1:0, 2:1 těžkou defenzivou a spoléháním se na brejky. Teď přichází čas Vládi Růžičky, velkého trenéra. Musí něco vymyslet, ukázat se.

V extralize neexistuje kouč s takovou pozicí, jako má on. Je prakticky neodvolatelný, to by si jedině musel říct on sám. Majitelé pánové Veverkovi jsou mu nakloněni, těší se velké důvěře. Tak teď by mu měli opatřit nějaké to žhavější hokejové zboží.

Kysela brutálně usnul na vavřínech

To kousek od Chomutova mají naprostou pohodu, Litvínov vede tabulku. Už jsem to nedávno nakousnul, není to pro mě extra velké překvapení. Verva dobře nakoupila, vytvořila druhou produktivní lajnu, takže už to všechno nestojí na Hüblovi s Lukešem. Líbí se mi i obrana, Hunkes do ní výborně zapadl, Kubát zvládá na úrovni ofenzivní úkoly, oba umí dát puk útočníkům, kterým se s nimi dobře hraje. No a gólman…

Jaro Janus by se měl natrvalo odstěhovat do Litvínova, pokaždé tam čape jako blázen. S mančaftem dokáže udělat velké věci. Jednoznačně mu svědčí práce Zdeňka Orcta, ten má na brankáře vynikající čuch a dobře s nimi dělá. A věřím tomu, že pozitivní vliv na tým má i nový sportovní manažer Pepa Beránek. Čas ukáže, jaké jsou jeho kompetence a přímý vliv na chod mužstva, v každém případě Pepa je lepší volba než jeho předchůdce Kysela.

Proč si to myslím? Robert Kysela je kapitola sama pro sebe, v posledních letech se mu víc líbilo v křesle než v pracovní pozici, v terénu. Po zisku mistrovského titulu brutálně usnul na vavřínech, vybral si dlouhý time out, což v tomhle byznysu, kde musíte být neustále ve střehu, nejde. Po triumfu musíte pracovat možná ještě víc než po neúspěchu, snažit se být o krok před ostatními. A to se v Litvínově nedělo.

Na severu klidně zůstanu, líbí se mi, jak se zvedl Liberec po úvodních dvou porážkách, při nichž nevstřelil jediný gól. Teď mu to tam padá neskutečně, patnáct gólů za víkend, sedm ve Zlíně, osm doma Boleslavi. Od ní každý čeká trochu víc, ale řeknu vám, mně to v neděli pod Ještědem nepřišlo jako tragédie. Jen ta jejich obrana je taková řídká, hraje to komplikovaně a ne moc ostře. Směrem dopředu ale měli nádherné akce, útočníci to umí odehrát parádně. Jenže na silný Liberec neměli šanci. Do velké formy se dostává gólman Roman Will, chytil neskutečné věci. Dělá tým týmem.

Radek Duda jako expert deníku Sport
Radek Duda jako expert deníku Sport

Dudova NEJ: Můj největší průšvih... a nejdůležitější trenér
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud