Radek Duda
2. října 2021 • 17:42

Chytilova vášeň pro hokej je brutální. Moc hráčů v šest ráno zimák neotvírá

Autor: Radek Duda
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ RADKA DUDY | Naše spolupráce vznikla úplnou náhodou. Oslovili mě agenti Martina Kauta z Alvo Sports a skaut Colorada Miro Zálešák. Dělali jsme spolu na Martinovi, Filip Chytil se před rokem připojil k nám do týmu. Nejdřív jsme si povídali, nastínil jsem mu, jak ho vidím jako hráče a na čem bych s ním rád pracoval. Oslovilo ho to a tak vznikla naše spolupráce. A letos si mě vyžádal znovu. V Čechách Filipa trénuju já, na Moravě ho pak přebírá Sláva Balaštík.



Chýťa je neskutečně šikovný hráč, úroveň jeho kreativity je na fantastické úrovni. Teď jde o to postarat se, aby hráč nebyl na ledě krasobruslařem a byl maximálně efektivní v tom, co dělá, a ty věci si co nejvíce zautomatizoval. Neustále rozvíjel své silné stránky a na svých slabších pracoval tak, aby ho nelimitovaly. A postupně aby se i ty zařadily mezi jeho přednosti.

Jak každý ví, bez precizního bruslení se dnes neobejdete. Nabírání rychlosti a její správné využívání je nutné trénovat pořád. Jde nám speciálně o získání co nejvyšší rychlosti při přebírání kotouče, o co nejefektivnější práci na malém prostoru. Zároveň hodně lpím na práci tzv. pod holemi. Filip to vidí podobně, proto ho můj způsob trénování oslovil.

Na české poměry je velmi dobrý bruslař, teď je klíčové dokázat do šancí dojet a správně si v nich poradit. V koncovce má největší prostor ke zlepšení. Jak ji naučit? Trenér musí mít otevřené oči, sledovat dění ve světě. Ročně vidím naživo nebo zprostředkovaně přes tři sta zápasů různých věkových kategorií. Od žákovského po dospělý hokej. V akci vidím přes deset tisíc jednotlivců. To už je velké číslo, z něhož si leccos vezmete. Třeba i pár užitečných fíglů, které fungují.

Vždycky vás něco zaujme a posune. Pokaždé narazíte na zajímavé borce. Jde o geniální hráče, kteří hokej posouvají o kus dál. Hledám, zkoumám, řadu věcí zkouším sám na sobě, než je představím svým svěřencům. Ať už u nás v Benátkách, nebo individuálně klukům ze zámořských klubů. A věřte, že to funguje. Pokud různé vychytávky pomohly mně ve čtyřiceti letech, musí helfnout i patnáctiletým, dvacetiletým klukům.

Strašně se těším na Filipovu sezonu. Moc si přeju, aby zůstal zdravý. Loni jsme odtrénovali fůru hodin, v sezoně si bohužel zlomil palec, což ho trochu přibrzdilo. Zároveň věřím, že si ho u Rangers někdo vezme pod svá křídla. Ideálně Zibanejad, Kreider nebo Panarin. Pokud se Chýťa dostane do prvních dvou lajn, ukáže svoje mistrovství. Ale má za sebou velikou konkurenci, všechno elitní picky draftu. Lafreniere, Kakko… Samá velká fára se snadnější startovní pozicí, než má ten náš kluk.

Filipovou skvělou vlastností je touha být každý den lepší a lepší. Fyzicky i mentálně je skvěle připravený. Jeho vášeň pro hokej a trénování je brutální. Hlavu má perfektně nastavenou, ví, co chce, jde si za tím, nezdráhá se do sebe investovat a rád si dobrovolně bourá komfortní zónu. Neznám moc hráčů, kteří by svolili s tím otvírat v šest ráno dveře zimáku, o půl sedmé být připravený na ledě. A jet bomby. Chýťa jde spoustě dalších kluků příkladem. Jsem šťastný, že s ním mohu spolupracovat a uvádět ho ostatním jako příklad naprostého profesionalismu.

AUTOR JE DOVEDNOSTNÍM KOUČEM KLUBU BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud