Radek Špryňar
9. května 2021 • 16:30

„Vyvolený“ Guľa v Plzni neuspěl profesně. Ale lidsky ano

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ RADKA ŠPRYŇARA | Jen dvěma trenérům se v éře hojnosti dostalo výsadního zacházení od klubových špiček. Samo sebou Pavlu Vrbovi, druhým vyvoleným byl Adrian Guľa. První na to měl jakési morální právo, byl mozkem zázraku, hnul dějinami klubu i českého fotbalu. Do rukou jeho nástupce zase byla vložena téměř bezmezná důvěra. Absolutní víra, že ze Slovenska přišel člověk, který zvládne ukočírovat přestavbu týmu a zároveň bude paralelně generovat zisky v Evropě.



Už víme, že se tak nestalo. Na slovenského trenéra to bylo moc. Po ostudném fiasku s Příbramí (3:3) byl odvolán.

Je zajímavé, že rozchod se obešel v klidu. V Plzni se přitom takové etudy stoprocentně přísně odehrávaly jinak. Bouchalo se dveřmi, šponované emoce násobily decibely hlasu, vše bylo explozivně smíchané s ostrými výrazy. Předčasné ukončení Guľovy práce však proběhlo až v gentlemanském módu. Vlastně to ani nepřekvapí. Obě strany si celou dobu projevovaly vzájemnou loajalitu, vyjadřovaly si respekt. I proto, že nikdo neměl sebemenší výhrady k pracovnímu nasazení slovenského realizačního týmu. Všichni ve prospěch klubu odvedli poctivou práci.

Adrian Guľa se ukázal jako totální profesionál. I ve vztahu k médiím, což v současné absurdně zjitřené době není vůbec samozřejmé. V těžkých časech uměl zachovat nadhled, vystupoval s grácií, nikdy nehanil hráče, byť dobrých příležitostí měl milion, neprskal okolo sebe, získal si přirozený respekt novinářů, úcta byla cítit i z druhé strany.

Proč neuspěl? Protože ještě není top trenérem. Ukázalo se, že Plzeň byla pro Guľu velkým soustem. Výsadou nejlepších z nejlepších je umění měnit sám sebe. Samozřejmě nikoliv z podstaty, ale drobně, v jemných detailech upravovat svoji filozofii dle světového vývoje fotbalu. V základech si stát za svým, ale vlastně se pořád měnit, vyvíjet, směřovat výš.

Jenže slovenský trenér se ukázal být příliš tvrdohlavým, neústupným, až zbytečně bazíroval na vlastních představách. Dlouho mu trvalo, než se rozhodl ke změně, která se přitom nabízela už několik týdnů předtím. Ať šlo o rotace v základní sestavě, o mix střídání, o reakce na vývoj utkání. Zevnitř klubu se ke všemu ozývala kritika typická pro koronavirovou dobu, kdy se hraje před prázdnými stadiony a každý pokyn je slyšet na míle daleko. Guľa musel poněkud potupně vysvětlovat, proč během zápasu nabádá hráče k častější kombinaci, držení míče, herní dominanci. V klubu postupně převládl názor, že tím vlastně brzdí plzeňskou hru. Místo, aby ji všemožně zrychloval…

Ano, Adrian Guľa neuspěl profesně, to se běžně stává. Uspěl však lidsky, za což zaslouží uznání.

Z V R P Skóre B

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud