Richard Šíma
17. února 2015 • 16:05

Rozpor mezi slovy a činy je ve fotbalovém Baníku zjevný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní přestávka je téměř minulostí, fanoušci Baníku jsou natěšeni a mužstvo samotné je v plné svěžesti připraveno hrát o jarní body, chtělo by se říci. Leč. Zimní přestávka je sice minulostí, ovšem fanoušci Baníku, konkrétně ti z kotle, na jaře na Bazaly chodit nebudou. A Baník se jeví spíše unaven ze zimního trmácení plného kontroverzních výroků, činů, nuceného zdůvodňování, vysvětlování, případně nevysvětlování. A naproti Bazalům visí obří billboard s červenou kartou adresovanou fanoušky zástupcům vedení klubu...



Aby bylo jasno, nesdílím názor, že vše zásadní, co Baník v průběhu zimní pauzy udělal, bylo špatně. Odvolat po podzimu nesporně úspěšného trenéra, jakým byl Martin Svědík, se zdůvodněním, že klub chce být ještě úspěšnější, je sice nečekané, ale nikoliv principiálně liché.

Naopak, tleskejme snaze být lepší. Ale počkejme si zároveň, zda se kýžený progres skutečně dostaví a zda bude Baník v příští sezoně skutečně jedním z týmů, které budou hrát o evropské poháry. Je nyní jedno, co si o takových ambicích myslíme. Nelze se vyloženě stavět ani proti prodeji dvou stěžejních hráčů, jakými pro Baník byli Ján Greguš a Jan Baránek. Z něčeho klub žít musí, prodávali by i jiní majitelé. I když tady už možná cítíme jistý rozpor mezi slovy o stabilizovaném klubu, který má za cíl jít v příští sezoně po pohárech, a nutností prodat hráče, aby bylo na provoz.

Baník však prodal i třetího důležitého plejera základní sestavy a zároveň druhého z podzimní stoperské dvojice, Patrizia Stronatiho. Vyvedl tím z míry i svého nového trenéra Petra Frňku. A tady už je rozpor mezi slovy a činy zcela zjevný. A jsme u největšího problému současného Baníku. Slova a činy.

Když se v kuloárech objevily první spekulace o tom, že Svědík bude odvolán, prohlásil majitel Petr Šafarčík, že něco takového není na pořadu dne. Nazítří Svědík skutečně skončil. Načež přišel na přetřes možný prodej Greguše s Baránkem. Žádná konkrétní nabídka na stole neleží, ujistil majitel klubu. Druhého dne byli oba prodáni.

Baník je ekonomicky stabilizovaný klub, zazní z Bazalů, aby se vzápětí ukázalo, že má kvůli finančním nesrovnalostem pozastavené přestupy, nebo že kvůli nezaplacenému nájmu za užívání Bazalů prozatím nedostane nezbytnou patnáctimilionovou dotaci z města. Á propos přestupy. 4. února ostravský klub vyhlásil, že se s Vernerem a Mariem Ličkovými vyrovnal a do konce týdne tudíž očekává jejich odblokování. Dnes máme 17. února, přestupy jsou stále blokované, žádné další vysvětlení už ale klub neposkytl.

Místo toho se pozastavil nad tím, že město odmítlo poskytnout dotaci patnáct milionů korun kvůli tomu, že Baník neplatí nájemné! Proč by platil, když město přece dluží klubu dva miliony za úpravy, které Baník na Bazalech provedl? Taky se divíte, jak jednoduše si lze zavřít, třebaže možná jen dočasně, dveře k patnácti milionům korun kvůli dvoumilionové pohledávce? Navíc takové, kterou pak nový primátor města zpochybní?

A taková to mohla být na Bazalech klidná a příjemná zima...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud