Roman Málek
11. října 2019 • 19:33

Zlín vsadil všechno na jednu kartu, se zraněním Kašíka nikdo nepočítal

Autor: Roman Málek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se řekne Zlín, představím si sestavu pár let zpátky. Ikony týmu - Petra Lešku, Petra Čajánka, Jaroslava Balaštíka nebo Martina Hamrlíka. To už je ale pryč. Dnes má jedinou ikonu - a tou je Libor Kašík. Gólman, se kterým se Zlín stává mužstvem, co může porazit každého soupeře. Je to vítězný typ, co dokáže pobláznit své spoluhráče i diváky. Jako fanoušek se do hlediště nepůjdu ani tak podívat na Zlín, jako na Kašíka.



Zlín vsadil před sezónou vše na jednu kartu. Na špičkového gólmana, kterému kryje záda dvacetiletý Daniel Huf. Mladý brankář měl přitom před sezónou v profesionálním hokeji odchytáno jen pár desítek minut. Kromě jednoho zápasu v extralize (navíc v playoutu, kdy o nic nešlo) působil v Chance lize, kde ovšem sbíral minuty pouze jako střídající brankář.

Ve Zlíně si nikdo ani v nejčernějších snech nepředstavoval, že by se mohl Kašík zranit. Bohužel pro Libora a Zlín se to stalo. V běžné situaci, která vyplynula ze hry. A zranění je to vážné.

Postavit v takové situaci celou hru mužstva s (tehdy) nula body na kontě na Danielu Hufovi je eufemisticky řečeno sebevražda. Určitě nesnižuji kvality mladého gólmana. To v žádném případě. Ale Zlín ho nemá připraveného a oťukaného jako kdysi mladého Kašíka, který v první lize stihl odchytat 90 zápasů. Pro tak nezkušeného kluka je hrozně obtížné držet extraligové mužstvo - a ještě s pocitem, že za vámi na střídačce sedí junior a je to vše jen a jen na vás.

Tohle vypovídá o velkém podcenění ze strany vedení klubu. Navíc v sezoně, kdy už poslední tým nedostane možnost obhajovat extraligovou příslušnost v baráži, ale čeká ho přímý sestup. Samozřejmě chápu, že na pozici dvojky za Libora Kašíka moc perspektivních brankářů nenalákáte. Kašík je zvyklý prakticky celou porci zápasů extraligy odchytat sám.

Ale sehnat zkušeného gólmana, kterému se kariéra blíží ke konci a bude schopný právě v těchto chvílích zaskočit, by nemělo být tak složité. Možností je navíc i střídavý start některé jedničky z Chance ligy. Ten ale musíte mít zrealizovaný už od přípravného období, protože právě tímto krokem se jistí většina extraligových klubů a na poslední chvíli už nemusí být nikdo volný.

Shodou okolností a s obrovskou dávkou štěstí se krizová situace podařila Beranům vyřešit. Získáním Marka Čiliaka. Ten v Brně čekal na šanci za skvěle chytajícím Karlem Vejmelkou. Pro všechny strany je to dobrý obchod. Zlín přivedl výborného gólmana, Čiliak chce chytat, ne sedět, a Brno bude mít v permanenci i druhého brankáře.

Chápal jsem, že Marek Čiliak nechtěl po vítězné premiéře ve Zlíně nastoupit proti „svému“ Brnu. Ale vůbec nerozumím tomu, proč další zápas doma proti Spartě nenastoupil od začátku. Ano, Daniel Huf vychytal nulu právě proti Brnu, ale v zápase, kdy Kometě nevyšlo vůbec nic a Zlínu naopak úplně všechno. Ten Zlín, kterému jde o každý bod, si dovolil luxus nechat jen na střídačce Marka Čiliaka a bláhově se domníval, že mu tento tah vyjde..

Autorem je hokejový expert O2 TV SPORT

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud