Romana Barboříková
1. dubna 2022 • 14:20

Překoná Pogačar legendy? Talent má, ale jen to nestačí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se řekne jméno Tadej Pogačar, často mi naskočí španělská Vuelta v roce 2019. Tehdy jsem s dalšími třemi kolegy novináři v hale hotelu v Burgosu seděla u stolu a dělala rozhovor s tehdy pro mnohé ještě neznámým slovinským mladíčkem. Působil zakřiknutým, nesmělým dojmem, ale zároveň bylo vidět, že i když mu bylo teprve dvacet, měl to v hlavě velmi dobře srovnané.



Povídal o tom, jak ho tým, ve kterém byl první sezonu, zatím nechce příliš přetěžovat. I proto ho poslali na Grand Tour, kde velká část cyklistů sbírá své první zkušenosti s třítýdenním etapovým závodem. A on tam hned skončil celkově třetí!

Rok nato, v první covidové sezoně, už nebylo proč takový klenot schovávat, a tak zamířil na Tour de France, kterou dva dny před svými dvaadvacátými narozeninami neuvěřitelným výkonem v časovce zvrátil na svou stranu. Právě senzační představení, která předvádí, jsou tím, co ho činí výjimečným. A k nim dochází z jednoho důvodu: má obrovskou chuť vyhrávat a také, jak už před třemi lety prohlásil jeden z manažerů UAE Team Emirates, vítězný instinkt.

Právě hlad dojíždět stále v závodech jako první a vítězný instinkt jsou něčím, bez čeho se z cyklisty hvězda a hlavně legenda nestane. Tento předpoklad tedy Pogačar splňuje. Jenže jen to nestačí.

Často se v silniční cyklistice zmiňuje podpora týmu. Na jedné straně je zde finanční motivace a dobrý materiál, zejména pak kola. To splňuje bohatá stáj ze Spojených arabských emirátů dokonale. Druhou stránkou jsou pak týmoví kolegové v závodech. U borců jako jsou Primož Roglič či dřív jezdci z Ineosu (Sky) jistě nezanedbatelná součást výkonu a případného úspěchu. Ale u Pogačara? Vždyť Tour 2020 vyhrál prakticky bez týmové podpory v rozhodujících horských etapách. A na klasice Strade Bianche letos v březnu se také 50 kilometrů před cílem zvedl a ujel zcela sám. Ale i jemu se mohou někdy, zejména v etapách na větru, parťáci hodit.

Co ale bude potřebovat zcela určitě, je štěstí. Někomu to může přijít směšné, že se jedná o sportovní klišé. Ale v tomto sportu to bez něj nejde. Spoustě zraněním se můžete vyhnout skvěle zvládnutou technikou, kterou má nyní třiadvacetiletý Slovinec díky začátkům na horském kole a v cyklokrosu. Ale když vás ze silnice smete jiný závodník, nebo ještě hůř při tréninku nezodpovědný řidič auta, můžete být technicky zdatný, jak chcete.

A právě zranění a zdravotní komplikace zmařily nejeden velký talent, kterým Pogačar bezesporu je. I v této sezoně si vede skvěle a má tak dobře nakročeno k věčné slávě. Nezbývá než mu přát právě zmiňované štěstí, aby mohl předpoklady naplnit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud