Stanislav Hrabě
28. září 2013 • 05:00

Legendární postava českého fotbalu: Josef Bican, věčný hrdina derby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sto let uplynulo od narození Josefa Bicana, šestasedmdesát let od vstřelení jeho prvního gólu za Slavii Praha, osmapadesát od posledního a zároveň jeho posledního ligového zápasu v červenobílém dresu. Přesto zůstává nesmazatelnou postavou českého fotbalu, nikdy jeho věhlas nevybledne.



Oslavy kulatého životního jubilea povýší nedostižného kanonýra do jedné z největší postav podzimního derby Slavia-Sparta. Bicanova podobizna bude sledovat, jak si vedou jeho následovníci, slávisté ho budou mít na dresech, uctí ho pamětníci a fanoušci, pro něž je jen historickou postavou. Bude to důstojná oslava této legendy.

Josef Bican by mohl být však patronem a zároveň největší postavou každého derby těchto rivalských klubů. Už jen tím, že v těchto ostře sledovaných a vyhecovaných duelech dokázal nastřílet 35 gólů (nejde o překlep), nejvíce ze všech účastníků. A troufám si tvrdit, že k tomuto číslu se nikdo ze současných fotbalistů ani z velké vzdálenosti nepřiblíží.

Zraky fanoušků budou nyní upřeny na hřiště a zápas určitě vytvoří další hrdiny. Ať jím bude střelec, vůdce vítězného týmu nebo neprůstřelný brankář. Jejich sláva bude žít do jarní odvety, možná ještě kousek dál, ale na většinu z hráčů se časem dosti zapomene.

Na Josefa Bicana nikdy. Ten zůstane věčný, stejně jako tento v českém fotbale nezaměnitelný souboj. A v něm natrvalo bude věčným hrdinou, nejen při oslavách 100. výročí narození.     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud