Stanislav Hrabě
21. července 2014 • 16:00

Brazilští fotbalisté Doněcku jsou chytřejší než Evropská unie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest hráčů ukrajinského mistra Šachtaru Doněck se odmítlo vrátit z přípravného kempu ve francouzském Lyonu na Ukrajinu, kde mají angažmá. Porušili tím sice veškeré profesionální smlouvy, ale prokázali, že mají zdravý rozum. Naprosto napřímo prohlásili, že nepojedou do země, kde zuří občanská válka a každý den umírají lidé. Vystihli stav, kteří představitelé Evropské unie obcházejí a bojí se ho pojmenovat.



Šlo o pět Brazilců: Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa a jeden je dosud v utajení, přidal se k nim Argentince Facundo Ferreyra. Tedy Jihoameričané, kteří evropské problémy pojímají citem a chladnou úvahu, nezatíženi historickými souvislostmi a nahromaděnou národní nenávistí.

Bojíme se o život, nikam neletíme, byť tím porušujeme profesní pravidla. To byl jejich prostý vzkaz. A všichni normální lidé tomuto postoji rozumí a schvalují ho.

Fotbal a jeho mezinárodní instituce je ve vyhodnocování nestabilních končin planety mnohem pružnější a předvídavější než politická uskupení. Ruské a ukrajinské kluby z důvodu bezpečnosti proti sobě v pohárových kláních nastupovat nebudou, vůbec se nebude hrát v Izraeli, která je ve válečném stavu s arabskými bojovými organizacemi. Opatření UEFA, jasné a srozumitelné.

Takto se ovšem UEFA chová už léta. Dokáže problémům, které přináší politická nezodpovědnost, přecházet. Připomeňme jenom, jak se zachovala v nejcitlivějším období federálního československého státu v roce 1968 po okupaci ´spřátelených´armád.

Okamžitě přelosovala evropské poháry, zástupce agresorů postavila proti sobě. Nakonec všichni (SSSR, Bulharsko, Maďarsko, NDR a Polsko) ze soutěží odstoupili.

Fotbal byl chytřejší než politika. A nyní je tomu znovu.   

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud