Stanislav Hrabě
5. dubna 2016 • 14:35

Dění ve Slavii? Jde o asijský rozmach bez české opatrnosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakkoli je zpráva o rezignaci podnikatele a velkého slávistického příznivce Jiřího Šimáněho na post nejvyššího muže pražského klubu šokující, neboť zaskočila nejenom fanoušky, ale i zaměstnance a členy vedení, neznamená pro Slavii zpětný pád do temných vod. Lépe řečeno nemusí.



Stav dvojkolejnosti akcionářů promítající se až do osobních neslučitelných postojů Jiřího Šimáněho a Jaroslava Tvrdíka byl beztak neudržitelný, rozkol a následný rozchod se logicky očekával.

Jen se přepokládalo, že přijde vhodnější formou. Po skončení sezony, v poklidu s vyzkoušeným odkazem na zdravotní stav, pracovní vytíženost, zaneprázdněnost.

Překvapivá zvěst jen doložila, že rozdílnost názorů na rozvoj klubu je už nepřekonatelná, v tom případě je pak pro všechny prospěšnější ukončit spolupráci okamžitě. Jakkoli zveřejnění by bylo nečekané až bolestné.

Čínský majoritní vlastník neutajil, že představa tempa rozmachu nejstaršího českého klubu je daleko rychlejší, než chtěl minoritní český partner dopustit. A hlavně si finančně dovolit. Číňané jedou, peníze nejsou pro ně problém. Nakoupili hráčské posily, přičemž toužili po mnohem zvučnějších jménech a nehleděli by na výši odstupného. Koupili stadion, na čemž se český partner vůbec nepodílel a dorovnat navýšení kapitálu odmítal. Sen spojit majetnicky klub a stadion se konečně Slavii podařilo, i když bude ryze v čínských rukou.

Finance jsou, chuť utrácet taky, před Slavií se otevírají široké obzory. S jedním varováním: zkušený český podnikatel znalý tuzemského prostředí přestavoval rozumného brzdaře, který bezbřehé nadšení krotil. Teď je pryč. Pro čínského vlastníka bude nyní klíčové najít zodpovědné funkcionáře na úseku ekonomickém, marketingovém i sportovním, kteří by vložené prostředky nepromrhali.

Obava, že Číňané mají Slavii jako hračku a až je přestane bavit, zahodí ji, čímž červenobílí dopadnou stejně jako španělská Málaga s arabským šejkem Andulahem Al-Tháním, je ovšem neopodstatněná. Asijští investoři vlastní Eden Arenu, která se rovněž stane Národním stadionem, spolupracují s FAČR, jsou podnikatelsky aktivní v celém státě.

Do Slavie se mohou nyní opřít s největší horlivostí bez českého opatrnického dohledu. Rozlétnou se vzhůru, nebo nabourají?

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud