Petr Adam
4. dubna 2016 • 18:26

Šimáně jako štít ve Slavii končí. Teď už je to na Tvrdíkovi

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Slavii drží Jiří Šimáně čtyřicetiprocentní vlastnický podíl, ale jeho vliv na vzedmutí pozitivní nálady kolem Slavie byl v tomto ohledu mnohem zásadnější. Nepochybně to byl jeden z motivů, který ho v říjnu vynesl do funkce předsedy představenstva a klubového prezidenta. Rozhodnutím stáhnout se z klíčových pozic a ponechat řízení Slavie výhradně na čínských majitelích ale ukázalo, že dlouhodobě šlo o neživotaschopný model.



Byl to výrazný skok, když se Šimáně loni postavil do čela Slavie. Úspěšný podnikatel, který klub už dřív podporoval a věděl o jeho problémech, vypadal jako úplný protiklad Aleše Řebíčka, politické figury s rozporuplnou pověstí, který klub z Edenu ovládal předtím.

Dalo se předpokládat, že důvěra fanouškovské veřejnosti v klubového šéfa poletí strmě vzhůru. A to se i stalo.

Řada fanoušků byla také přesvědčená, že Šimáně představuje pojistku proti tomu, aby čínský vlastník nevedl Slavii navzdory značným investicím špatným směrem, pomáhal ji s fotbalovým rozkvětem a nevyužíval tradiční fotbalový klub jen ke svým zájmům.

Jenže Šimáně mohl z hlediska své síly v akcionářské struktuře prosadit pouze zásadní rozhodnutí, se kterými souhlasila také čínská většina. Byla otázka, jak dlouho mu vydrží trpělivost s nevyváženým stavem. Správnou odpověď už známe: pouze půl roku.

Obrozená Slavia je v situaci, kdy se netrpělivě očekávají úspěchy a cesta na úplnou špičku. Zodpovědnost za jejich dosažení padá na čínskou společnost CEFC, kterou nejvýrazněji zastupuje Jaroslav Tvrdík . Šimáně jako štít v případě, že přijdou zklamání, už nebude k dispozici.

Všechny zprávy pro fanoušky SlavieFoto spo

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud