Štěpán Filípek
17. června 2015 • 16:45

Problémy ve Slavii jsou vážnější: Uhrin je jen jeden, sám nespraví Eden

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dres mají sešívaný – a jako by ho taky skoro co půlrok roztrhli vejpůl a pak zase pracně látali dohromady. Tak vypadají uplynulá léta Slavie za éry majitele Aleše Řebíčka. Poslední personální převrat a nástup trenéra Dušana Uhrina mladšího můžou být nadějí na zklidnění a cestu vzhůru. Chce to však pořádně pevnou nit a další změny, jinak bude vše brzy jako dřív.



Podivuhodné výměny koučů i manažerů, neohrabanost na přestupovém trhu, vyhazování peněz, amatérská rozhodnutí všeho druhu, podlehnutí dojmu, že fotbalu člověk rozumí (to přijde, když vás chytne – a on vás chytne), naivita, ochota nechat se oškubat a ještě za to poděkovat, naslouchání všelijakým dobrákům, kteří vyslechnou trable, aby slabin sami využili…

Když do fotbalu Řebíček před čtyřmi lety vpadl, jinak to asi ani dopadnout nemohlo, je to svým způsobem modelový příklad. Svědčí o nevýhodě toho, kdo do fotbalu vstoupí zvenčí i jeho vnitřních poměrech, protože prostě nejsou lidi.

Zvlášť pokud hledáte fachmana, který fotbalové řemeslo dokonale ovládá. I proto se Řebíček opakovaně snažil získat Ivana Horníka, jakkoli se bouřili fanoušci.
Nejhorší je, že se už tolikrát začínalo znovu, na jiných základech, spjatých obvykle s novou tváří na lavičce. Slavia ztrácela čas.

Řebíček ji sice zachránil, čímž si u slávistů, dbajících tolik na morálku a mravy, vydobyl povinnou vděčnost, nicméně výsledkem je podprůměrný ligový tým, který nemá respekt, zato problémy se záchranou. Je bez vlivu, v podřízené rolí směrem k Letné. Tradice je krásná a úctyhodná, ale přítomnost bezohledně krutá (ač se podle toho kupodivu mnozí nechovají).

Poslední opatření jsou dalším pokusem o to, aby se změnila k lepšímu. Kiselův odchod byl nutným předpokladem, svou úlohu nezvládl, navíc vedl tichou válku s koučem Miroslavem Beránkem. Tím není řečeno, že Beránek byl obětí, ani on při své misi nepřesvědčil.

Teď hodně záleží na Uhrinových pravomocech i jednání a obsazení Kiselova místa. Uhrin si také musí uvědomit slávistické reálie a možnosti, které jsou jinde než v Plzni. Pro něho i jeho nadřízené pak platí, že je nezbytně nutné zastavit nesmyslné nákupy a výplaty pro ty hráče, na něž někdo ukázal kvůli vlastnímu prospěchu. Ať byl zvenčí, nebo zevnitř.

Není nadále možné, aby Slavii zlobil tu volant, tu spojka, tam světla. A taky jí nesmí dojít benzin. Proto je klíčové, aby dorazil také nový solidní (spolu) majitel. Bude-li jím byznysmen Jiří Šimáně, mohla by to být po všech stránkách rozumná česká cesta.

Navíc když je potřeba vyřešit trable se stadionem a čerstvě i insolvenční řízení, jehož průběh připomíná případy spjaté s „insolvenční mafií“, snahou ukořistit majetek napadené firmy. Záleží ovšem na tom, nakolik Řebíček (a lidé z jeho nejbližšího okolí) chtějí dál dění ve Slavii ovlivňovat.Nezbytně nutné je alespoň zastavit výkyvy v jeho náladách a vizích, jež inspirují neustálé změny kurzu.

A ještě jedna věc: i přes leckteré zjevné ústrky jsou slávisté mistři v hledání falešných terčů, do nichž se vystřílí – místo aby mířili do vlastních řad. Teď to mohou změnit, nejlépe na delší čas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud