Štěpán Filípek
6. srpna 2018 • 20:00

Ligové (o)hlasy: Csaplár prodal Baroše, chytrák Hušbauer a taková letenská rodinka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu byly v permanenci nejen motorky v Brně, ale ostravské „embéčko“. A že to byla jízda! Třetí kolo fotbalové ligy ovšem vedle fotbalového koncertu á la Tata baníkovských bojs nabídlo i další zajímavé události a poznatky. Tak třeba že v Edenu mají posledního špílmachra v Česku. Nebo kdo „dělá“ Pavlu Vrbovi střídání. Popřípadě že Josef Csaplár by se neztratil ani v reklamní branži, ale i to, že dobré zboží made in Jablonec se chvílí samo. A taky že letenská famílie nepřišla o ztraceného syna. Výroky, které osvěžily parné dny, znovu komentuje rubrika Ligové (o)hlasy.



„Mně vždycky asistenti říkají, co mám udělat, já jsem na ně dal a vytěžili jsme z toho tři body.“

Pavel Vrba, trenér Plzně

Možná i vy máte takový povšechný pocit, který se týká fotbalu, aniž byste měli po ruce „tvrdá data“. Třeba mně vždycky přišlo, že včasné střídání není zrovna doménou tuzemských koučů. Pavel Vrba s tím ovšem nedělá žádné štráchy a i díky umění vyměnit borce na hřišti přivolal vítězství 1:0 v Olomouci. Po zápase vtipkoval, že je to práce věrného druha Dušana Fitzela a Zdeňka Bečky, čímž by se poodkryl význam obou mužů. Jeden by tipoval rady Karla Brücknera, známého až na výjimky nemilosrdnými zásahy do sestavy, ale to bych snad raději neotvíral. V každém případě Plzeň vede soutěž o to, který favorit má nejsilnější lavičku. V kategorii základní sestava zatím vítězí Slavia.

„Pepa je prostě špílmachr, kterých v lize už moc není. Absolvoval s námi už druhou přípravu, přibrali jsme i druhého kondičáka, který se o něj stará, pomáhá mu v běžecké vybavenosti.“

Jindřich Trpišovský, trenér Slavie

Po vyřazení Sparty v Evropské lize se dopustil povedeného tweetu autor a moderátor pořadu Liga naruby na serveru iSport.cz Adam Nenadál. „Největší vítěz v českým fotbale za poslední dvě a půl sezony je Josef Hušbauer,“ postoval. Je to tak. Jeden z posledních klasických špílmachrů v českém fotbale, nově fyzicky nabušený, vytěžil vrchovatě své angažmá ve Spartě, po návratu z Itálie ve vhodnou chvíli změnil dres a nekonečně na tom vydělal. Aktuálně za Slavii střílí parádní góly. Po obíhačce proti Karviné, byť na rychlostní stupeň číslo 3, nádherně napálil míč z voleje do „šibenice“ Opavy. Přidal i trefu z penalty a byl blízko třetí. Podobné to měl mimochodem při demolici MFK spoluhráč Milan Škoda, jenž to však posle svých slov obvykle „sbírá po jednom kousku“ a pravil: „Nejsem David Lafata.“ Pamětníci si vybaví, že Hušbauer ještě v rudém sebral v sezoně 2013/14 Lafatovi korunu pro krále střelců. Že on políčil i na Škodu?!

Slavia - Opava: Hušbauerův majstrštyk! Úžasným volejem poslal sešívané do vedení
Video se připravuje ...

„Přemýšlel jsem, že půjdu dolů. Trenér mi ale říkal, ať se tam nahoře šetřím, protože potřebuje vzadu prostřídat mladé kluky, co měli křeče.“

Milan Baroš, útočník Baníku

Josef Hušbauer přeskočil padesátku gólů v české lize a o den později ho dohnal a předehnal… Milan Baroš! Ačkoli se snažil v deníku Sport svým kolegům obráncům poradit Martin Jiránek, ostravského kanonýra zkrátka nešlo zastavit a po zásluze mu patří první hattrick sezony. Navíc se navzdory vedru dokázal v utěšeném stavu udržet až do konce a nezištně nabídnout možnost odchodu ze hřiště vyčerpaným mladším spoluhráčům. Jestliže se díky kouči Josefu Csaplárovi a generačním rozdílům vžilo pro příbramské hráče označení „otcové a synové“, strčil je všechny do kapsy fajny ostravsky synek. Tedy tata. Nebo prostě obojí, no.

Barošovo galapředstavení. Podívejte se na hattrick a všechny šance kapitána Baníku
Video se připravuje ...

„Přehodí si to a pak to trefí nůžkami. To udělá Ronaldo proti Juventusu, ale kolik jinak takových gólů vidíte?“

Josef Csaplár, trenér Příbrami

Zkušený kouč od Litavky je autorem několika legendárních hlášek či sloganů, dokonce se v širokém povědomí vžilo sousloví Csaplárova past (zhruba „To nejhorší, co se může ve fotbale stát, je vést do poločasu 2:0.“). Své nevšední schopnosti prokázal i při okomentování úvodního gólu Barošova hattricku. Sám autor ceněného střeleckého kousku totiž zásah okomentoval takto: „Chtěl jsem si dát míč po dlouhém balonu do vápna více pod sebe, ale trošku do mě strčil Nitrianský, takže balon vyletěl nahoru. Zkusil jsem to plácnout přes hlavu a zaletělo to tam.“ Csaplár je mistr marketingu!

„Trenéři se pořád chválí… Tak to řeknu i já: Hrajeme dobře.“

Petr Rada, trenér Jablonce

Je to tak. Už v pátek opavský kouč Roman Skuhravý chválil slávistického kolegu Jindřicha Trpišovského a Jindřich Trpišovský zase chválil Romana Skuhravého. O den později to vzal takzvaně na sebe výše jmenovaný Josef Csaplár, řka: „Troufám si tvrdit, že ať už jsem trénoval kdekoli, utkání mého týmu byla pěkná.“ Není tedy důvodu, proč by se Petr Rada nepřidal. Znáte to, co si člověk neudělá sám…

„Ještě jednou bych se chtěl omluvit fanouškům. Je neuvěřitelný, že skandovali moje jméno. Mohu jim i všem v kabině a klubu poděkovat za podporu, žijeme jako jedna rodina.“

Uroš Radakovič, stoper Sparty

Tenhle příběh má grády! Srbský stoper se podepsal naivním způsobem pod brzký konec Sparty na evropské scéně, což oplakal a kvůli penaltovému zákroku nemohl spát. Bylo mu však odpuštěno všemi zainteresovanými, včetně sparťanského kotle, který vyvolával zkraje utkání se Slováckem (1:0) jeho jméno. Ironií osudu zrovna Radakoviče trefil do ruky míč po centru, což vyvolalo dohady o další penaltě. To už by asi bylo na infarkt, naštěstí to ale dopadlo dobře. Pravdou je, že společnost scházející se na Letné v zázemí, na hřišti i hledišti připomíná spíše hrdiny známého seriálu Taková normální rodinka, která tak docela normální není. Hlavní zápletka je asi taková, že se dcera Kateřina snaží nejbližší příbuzné přesvědčit, aby alespoň předstírali starosvětsky spořádaný život. A o tom to nějak celé je, jenom jde o fotbal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud