Tereza Janovská
4. července 2017 • 21:13

Diskvalifikace pro Sagana? Pokud ho srazil, je trest na místě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asi každý fanoušek cyklistiky zaznamenal hororový závěr čtvrté etapy Tour de France. Zhruba 50 metrů před cílem srazil při spurtu Peter Sagan Marka Cavendishe k zemi. Verdikt? Diskvalifikace z celého závodu. Celou situaci nyní řeší celý cyklistický svět. Není vyloučení až příliš velkým trestem? Pokud jako organizátor nechcete řešit podobné incidenty v každé etapě, je exemplární trest přímo na místě a zbytečně tvrdý není. Jestli ho ovšem opravdu srazil on...



Peter Sagan je v cyklistice velké jméno. Vždyť vyhrál osm etap Tour de France, dvakrát po sobě se navíc stal mistrem světa. Jenže ani cyklista takového kalibru není nedotknutelný. Po jeho diskvalifikaci se ozval i rozzuřený André Greipel, který tvrdí, že mu podobnou věc, která vedla ke Cavendishově pádu, udělal o den dřív na sprinterské prémii, o den později se mu však za kritiku omluvil.

Sagan není v pelotonu zrovna oblíbený napříč všemi stájemi, jeho tvrdý styl děsí nejednoho soupeře. Jenže hranice mezi tvrdostí a brutálním faulem někdy bývá úzká. 

Ano, mnozí ho ospravedlňují tím, že vedle něj najel Cavendish hodně nebezpečně a že by nejspíš upadl po chvíli i bez jeho přičinění. Ani to přeci ale není důvod riskovat něčí zdraví a srazit ho k zemi.

Později večer pak fanoušci rozebírali zpomalené záběry (ke shlédnutí zde), kde to vypadá, že Cavendish padal ještě před Saganovým loktem. V obou případech je to však hodně diskutabilní. Věřím tomu, že jury měla k dispozici všechny záznamy a v případě, že by to bylo na první pohled jasné, by Sagana ze závodu určitě nevyhazovala.

Stejně tak věřím tomu, že nic z toho Sagan neudělal schválně, určitě nechtěl Cavendishe zranit. S vidinou dalšího etapového prvenství přestal myslet na druhé a bez přemýšlení udělal první věc, aby se vyhnul zpomalení nebo pádu. V tu chvíli určitě nepřemýšlí nad důsledky a otázkou je, zda by se na jeho místě zachoval stejně každý.

Jenže pokud ho srazil, šlo o hodně nebezpečný manévr. Sám Cavendish s velkou pravděpodobností bude muset ze závodu odstoupit, jedny z posledních informací hovořily o zlomenině v ramenním kloubu. Není ani vyloučené, že to pro dvaatřicetiletého cyklistu bude znamenat konec kariéry. A neupadl jenom on, doplatil na to i další jezdec Degenkolb.

Organizátoři nestáli před lehkým úkolem. Původní penalizace 30 vteřin byla dle rozhořčení ostatních stájí málo, tak se rozhodli jednat rázně. To, že ze svého závodu vyloučili mistra světa a jedno z největších jmen, chtělo určitě velkou dávku odvahy.

Jenže je jí potřeba. Bez toho by se silniční závody mohly brzy proměnit v krvavou řežbu, protože pád v takové rychlosti může mít nedozírné následky. Pro samotné bezpečí všech závodníků je tvrdých trestů potřeba. Co se tam ve skutečnosti stalo však ví jenom Sagan a Cavendish.

Vše o Tour de France najdete zde>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud