Tomáš Podvín
27. srpna 2015 • 20:20

Postup nevyšel, ale… Jablonec rozklepal Ajax a získal si respekt

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Jablonce ještě nikdy ve své historii neokusili, jaké to je zahrát si hlavní fázi evropské pohárové soutěže. A na tenhle sen si budou muset počkat minimálně další rok, na Ajax totiž Severočeši nestačili. Přesto si mohou gratulovat. Vždyť slavný nizozemský celek musel být rád, že Na Střelnici uhrál postupovou remízu.



Jasně, Ajax měl v obou zápasech mnohem větší držení míče. Hráči nizozemského klubu českého soupeře jednoznačně převyšovali v individuální technice a sebevědomí. Jenže Tomáš Hübschman a spol. to účinnou taktikou v podstatě vynulovali.

Vždyť Ajax si za dva zápasy vytvořil jedinou tutovku ze hry (navíc až ve chvíli, kdy soupeř doma v závěru riskoval). A Jablonec? V Amsterdamu měl hned několik nebezpečných střel a doma minimálně tři velké šance. Jenže bez gólu.

Ano, správně namítnete, že přes to všechno postoupil do Evropské ligy Ajax. A to díky něčemu, co ještě Jablonci chybí. Díky zabijáckému instinktu. Vždyť na počet penalt to bylo ve vzájemných duelech srovnáno, jenže zatímco útočník Ajaxu Milik ji minulý týden proměnil s přehledem, jablonecký Greguš v odvetě zklamal.

Na druhou stranu se dá říct, že o postupu slavného Ajaxu přes Jablonec, který ještě před dvěma roky zápolil ve středu ligové tabulky, rozhodly milimetry. Doslova. A to je pro severočeský klub fantastická zpráva.

I sebevědomý Ajax se navíc ocitl v Jablonci v kritické situaci. Ačkoliv ustál penaltu, hned poté dostal jeho hráč červenou kartu. Trenér Frank de Boer se pořádně vztekal, poté zareagoval střídáním. Místo útočníka poslal na hřiště obránce.

V posledních deseti minutách dokonce Ajax hru kouskoval, sudí musel jeho hráče popohánět (i za cenu žluté karty), aby nezdržovali. I to může sloužit jako důkaz respektu, který si Severočeši získali.

Velké oslavy nyní v Peltově klubu nevypuknou, to je jasné. Pokud se Jablonec ve vývoji nezastaví, za rok už to může klapnout.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud