Tomáš Radotínský
21. září 2012 • 15:55

AVB nemá to, co na začátku každý trenér potřebuje: výsledky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

André Villas-Boas si po čtvrtečním zápase Evropské ligy stěžoval na rozhodčí, kteří fotbalistům Tottenhamu neuznali TŘI góly. Myslím, že v jednom případě se zlobil právem. To ale nic nemění na tom, že jeho start do nového angažmá je krajně nepřesvědčivý. A remíza s Laziem Řím jej dostává do ještě svízelnější situace.



Každý trenér vám potvrdí, že na začátku sezóny musíte vyhrávat. Zvlášť když jste v klubu nový. Je nezbytné udělat sérii úspěšných výsledků, aby se všichni uklidnili: hráči, vedení klubu, média i fanoušci. Jinak zavládne nervozita a za všech čtyř stran pocítíte tlak.

Čtyřiatřicetiletý Portugalec tohle nepsané pravidlo jistě zná také, třebaže je stále teprve na začátku své trenérské kariéry. Proto si musí uvědomit, že teď se jeho pozice v Tottenhamu začne ještě více přetřásat.

Zatím jeho tým odehrál pět soutěžních zápasů a jen jednou se dočkal vítězství – v nedělním utkání v Readingu. Tam také podal očekávaný výkon.

Ve čtvrtečním úvodním utkání základní skupiny Evropské ligy na to nenavázal. Byl sice jasně lepší než Italové, vytvořil si víc šancí a třikrát dopravil balón do sítě, jenže dvakrát to bylo z ofsajdu a jednou po faulu, takže to stačilo jen na remízu 0:0.

Kohouti tak ani ve třetím domácím vystoupení v této sezóně nevyhráli. Fanoušci sice tentokrát nevyprovodili svůj tým do kabin bučením a pískotem, jako po některých předchozích zápasech na White Hart Lane, ale ke spokojenosti měli daleko. Svěřenci Andrého Villase-Boase teprve vstřebávají metody svého nadřízeného, a než se s nimi zcela ztotožní, uplyne nějaký čas.

Jde o to, že hra Tottenhamu už není tak přímočará jako v době, kdy na lavičce seděl Harry Redknapp. Ten sázel na rychlou přechodovou fázi. Úkolem středních záložníků bylo v co nejkratší době distribuovat míče na nebezpečné křídelní hráče Aarona Lennona a Garetha Bala.

Ti pak svou akcelerací a hrou jeden na jednoho vytvářeli přečíslení na stranách, v čemž jim vydatně pomáhali krajní obránci. Útočníci tak byli zásobováni dostatkem centrů a finálních přihrávek.

Villas-Boas po odchodu Luky Modriče do Realu Madrid sází na opatrnější přípravnou kombinaci. Vnitřní trio Moussa Dembélé – Sandro – Clint Dempsey si vyměňuje balóny na krátko a vyčkává, až se vepředu vytvoří ideální útočná formace. To ale zároveň soupeři poskytuje dostatek času na to, aby postavil kompaktní obranný blok.

Lennon s Balem se i z postupného útoku samozřejmě dokážou prosadit. Stačí jim přesně načasovaný míč za obrannou linii. Jenže mnohem efektivněji mohou podpořit útok v případě, že mají před sebou volný prostor. A ten dostanou jedině tehdy, když jejich tým zkrátí mezihru a přenese míč během pár vteřin do útočné zóny.

Dawsonův svět

To je zatím jediný odlišný prvek, který jsem ve hře Tottenhamu zaznamenal oproti minulé sezóně. Jinak se Villas-Boas snaží stavět na tom pozitivním, co mu zanechal předchůdce Redknapp.

Balovi dává volnost, takže se velšský čaroděj nedrží jen u levé postranní čáry a pohybuje se po celé délce a šířce útočné poloviny. Spoléhá také na střelecké schopnosti Jermaina Defoa, ačkoli ten se proti Laziu do žádné vyložené šance nedostal. Je ale schopen pravidelně střílet branky.

Jinak si ale Portugalec prosazuje svou a řada jeho rozhodnutí budí přinejmenším rozpaky. Například oznámí, že Michael Dawson bude po ukončení kariéry Ledleyho Kinga novým kapitánem, a najednou ho chce prodat do Queens Park Rangers. Ani ve čtvrtek Dawson vůbec nenastoupil.

Takovéto podivné tahy mohou mít dvojí efekt: buď Tottenham začne vyhrávat a Villas-Boas přesvědčí všechny o své pravdě, nebo se bude nadále výsledkově trápit a pak se mu to vrátí dvojnásobně. Přiznám se, že netuším, jak to může dopadnout. Každopádně doufám, že se ambiciózní manažer poučil ze svého neúspěchu v Chelsea, kam šel bez potřebných zkušeností. Nyní už jich má daleko víc a měl by jich využít.

Okolností mu však moc nenahrávají. Musí zapracovávat do sestavy letní posily. Mužstvo se herně i lidsky poznává a sžívá. Kohouti mají navíc na marodce šest hráčů včetně opor Emmanuela Adebayora, Scotta Parkera a Benoita Assou-Ekotta.

Za týden je čeká jeden z nejtěžších zápasů sezóny – představí se na hřišti Manchesteru United. A poté pojedou na horkou půdu Panathinaikosu Atény, kde budou usilovat o vylepšení pozice v Evropské lize.

Tuhle soutěž Villas-Boas kdysi vyhrál s Portem a v Tottenhamu by to chtěl zopakovat.

Ta cesta bude ovšem dlouhá a trnitá a konec je zatím v nedohlednu. Jedno se ale dozvíme relativně brzy: jestli má manažer Tottenhamu podporu ze všech stran.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud