Tomáš Richtr
13. listopadu 2018 • 13:30

Žádná kombinace spoluviny nedává Verstappenovi právo inzultovat soupeře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je zase jednou velký skandál, který pohříchu zastínil skvělost průběhu Velké ceny Brazílie, po které Mercedes mohl začít slavit titul mistra světa. Francouzský pilot Force Indie Esteban Ocon narazil do překvapivého lídra závodu Maxe Verstappena, když se oba jezdci potkali na stejném místě závodní dráhy, přičemž Ocon měl jedno kolo ztráty. Verstappen kvůli tomu přišel o vítězství v závodě a rozhořčení nad tím dal Oconovi najevo tím, že po dojetí do cíle do něj třikrát strčil. Jak už to tak v dnešním světě bývá, i na primitivní věci existuje široká škála názorů a s nimi spojených emocí. A komplexnější incident mezi Oconem a Verstappenem nebyl výjimkou.



Má ale dvě různé roviny: tou první je kolize na dráze, tou druhou Verstappenova inzultace po dojetí do cíle.

Lovci krve a skandálů se Verstappena zastávají s tím, že nějaká ta facka ke sporu patří a že oni by na jeho místě byli drsnější. Že to prý k formuli 1 patří. Pravda je ale taková, že nic neospravedlňuje Maxe Verstappena a nikoho dalšího k fyzickým inzultacím soupeře nebo kohokoli jiného. Bez ohledu na to, jak moc intenzivní takové inzultace jsou.

Svět kolem nás je přesycen přesvědčením práva na agresivitu, ať je vedena slovem nebo činem. Hranice mezi slovním atakem a fyzickou inzultací je velmi tenká. A mnohdy ani u té neskončí. Proto je nutné chránit základní hodnoty, jakými jsou respekt k soupeři a nutnost ovládnout se alespoň do té míry, že nenapadnu někoho druhého.

Vrcholoví sportovci jsou jedním z představitelů takových hodnot. Reprezentují vzorec chování dalším generacím. Včera se tolerovaly urážky, později plivanec, dnes postrčení a zítra bude z formule 1 MMA. Je to Max Verstappen, který v létě vyhrožoval „ránou do hlavy“ prvnímu, kdo se jej bude ptát na jeho kolize na dráze z první části letošní sezony. Někdo to může brát jako Verstappenův image, ale jen do doby, než si nastuduje něco o kriminální minulosti jeho otce Jose.

Max Verstappen si svůj emoční výstup bude muset odpracovat
Max Verstappen si svůj emoční výstup bude muset odpracovat

Maxovu inzultaci FIA vyřešila ještě elegantně nařízením dvou dní veřejně prospěšných prací – vykonáním aktivit podporující hodnoty FIA například v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Právě na běžných komunikacích by stejné schopnosti umět se ovládnout, které Verstappenovy v Brazílii chyběly, potřeboval každý druhý.

Druhou rovinou je samotná kolize obou aktérů. Verstappen vedl závod a ve 40. kole si Ocon dojel pro čerstvé pneumatiky, čímž Ocon nabral už ztrátu jednoho kola na lídra závodu. Na čerstvé sadě byl ale Ocon rychlejší a dokázal Verstappena dojet a chtěl se vrátit do stejného kola s lídrem závodu. Ředitel závodu Charlie Whiting z FIA později vysvětlil, že piloti se běžně pokoušejí o návrat do stejného kola s lídrem, ale musí tak učinit čistě a už vůbec nepřichází v úvahu, aby u toho pilot, který je o kolo zpět, o pozici bojoval.

„Sportovní komisaři usoudili, že v první zatáčce Esteban Ocon předjetí nedokonal, a následně jako vůz o kolo zpátky bojoval s lídrem závodu o pozici na dráze, čímž způsobil kolizi ve druhé zatáčce,“ vysvětlili komisaři trest 10 sekund pro Estebana Ocona. Podle FIA byl Verstappen v právu.

Hlubší rozměr do jejich kolize vnesl pozdější vítěz závodu Lewis Hamilton , který bez ohledu na pravidla Verstappenovi vysvětlil, že ať jsou okolnosti kolem pravidel a postupů jakékoli, „tys byl tím, kdo mohl o všechno přijít, ne Ocon“. Jinými slovy měl Verstappen použít rozum a posoudit danou situaci z větší perspektivy. Že to Verstappen neudělal, z něj činí jakéhosi morálního spolupachatele nehody.

V takové situaci pak přirozeně existují názorové spory ohledně míry zavinění obou účastníků, což je ve sportu nevyhnutelné a je to jeho kořením. Ať je ale míra zavinění kolize jakákoli, žádná kombinace nedává Verstappenovi a ani nikomu jinému právo jednat tak, jak proti Oconovi po dojezdu do cíle jednal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud