Tomáš Vrábel
9. listopadu 2016 • 23:15

Sparta a Vítkovice leští lesk Ligy mistrů. Proč je soutěž za ošklivku?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extraliga má dva zástupce ve čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů. Jde o velký sportovní úspěch. Sparta i Vítkovice zvládly osmifinálové bitvy a jsou prvními českými celky, které postoupily mezi nejlepší osmičku. Soutěž se však neustále potýká s despektem. Proč?



Sparta dokázala přejít přes silný celek ze Švédska HV71. Po domácí prohře 2:4 se dokázala připravit tak, že v Jönköpingu vyhrála drtivým rozdílem 5:0. Byl to nejlepší zápas sezony, znělo z její šatny.

Smést čtyřnásobného švédského mistra o parník na jeho vlastním ledě, to zvoní.

Kredit českého hokeje pozvedly i Vítkovice, ačkoli proti nim stáli krajané z Liberce.

Smutné je, že na odvetu na jinak bouřlivém staďáku HV71 přišlo jen přes tisíc lidí. Jak nedůstojné. Alespoň že v Ostravě fandilo téměř pět tisíc.

Pořád je ale Liga mistrů daleko před prahem fanouškovského zájmu. Neláká je ani to, že by přišli fandit těm svým „hrdinům“. To, že na českých ledech ještě loni hrály vycházející hvězdičky NHL Auston Matthews, Patrik Laine či Jesse Puljujärvi, ví už jen opravdoví fajnšmekři. Přitom za pár kaček mohli vidět ztělesněnou budoucnost té nedostižné NHL...

Samy kluby by však příznivcům měly jít naproti. Marketingová podpora soutěže je minimální a nedostatečná, očividně. Ne, marketingová podpora není billboard u haly, skrývá se pod tím mnohem víc.

Dokonce i člověk, který si o Lize mistrů informace záměrně hledá a nestačí mu jen to, co ho cvrnkne do nosu nebo mu přistane na facebookové zdi, se toho na klubových webech dozví pramálo.

I soutěž by mohla udělat víc. S návštěvností zápasů uprostřed týdne týmy bojují i u běžných ligových zápasů, minimálně v extralize. Její starší, bohatší a elegantnější fotbalová sestra uvažuje o utkáních o víkendu, proč by ji ta hokejová nemohla předběhnout a nemít poprvé alespoň v něčem minimální náskok?

I hokejová Liga mistrů má smysl a význam. Hrají se v ní skvělé zápasy, nabízí zatraceně cennou konfrontaci napříč předními evropskými soutěžemi a Češi jsou v ní letos solidně úspěšní. Ale o prestiž a kredit musí zabojovat i ona sama a její týmy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud