Vladimír Vůjtek
18. března 2019 • 16:34

Milost pro Erata nechápu, není to spravedlivé a správné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtfinále Generali play off Tipsoort extraligy se konečně naplno rozjíždí. V prvé řadě musím říct, že nechápu omilostnění Martina Erata z Komety. I vzhledem k předchozím verdiktům z minulosti to není spravedlivé a správné, když Výkonný výbor zkrátil jeho trest z šesti zápasů na pět. Erat měl přijmout trest a hrát až od druhého čtvrtfinále. Rozhodnutí Výkonného výboru mě překvapilo, nevidím pro něj důvod. Disciplinární komise pak nevykonává svoji funkci, když je nad ní ještě orgán, který ruší její rozhodnutí.



Je jasné, že Kometa Brno udělala vše pro to, aby Erat mohl hrát play off od začátku. Chápu rozladění Hradce, ale to není podstatné. Podstatné je to, že jsme ustoupili ze svých zásad. A udělali výjimku, kterou si teď budou nárokovat všichni.

Z předkola se do čtvrtfinále dostaly oba týmy, které byly po základní části výš - Vítkovice i Mladá Boleslav. Nebylo žádné překvapení. Ani u Sparty. Když vezmeme výkony, které podávala v celé sezoně, tak to odpovídá výsledku. Zklamání to pro ni určitě je. Nevidím do organizace a dění v ní, ale podle mého zůstane vše při starém. Kruppovi dají šanci dokončit smlouvu, udělat druhou sezonu.

První měl takovou seznamovací. Orientoval se v českém hokeji, určitě neměl ani velkou možnost zasáhnout do složení týmu. Po roce už se orientuje. Myslím, že Sparta i on věří, že výkony půjdou nahoru. Sparta hrála rychlý, agresivní hokej. Zajímavé ale bylo, kolik zápasů prohrála doma. To ji dostalo na desáté místo. Že doma nedokázala zvládnout soupeře, kteří vycházeli víc z obrany a hráli na brejky. To nebyla schopná chytat.

O Kruppově trenérském přínosu není pochyb, to jsem říkal už zkraje sezony. Je to oživení naší soutěže. Přišel cizinec s velkým jménem, hráčským i trenérským. Nebyl to krok vedle. Na druhou stranu si i on musí zvyknout. Podle mého teď Sparta musí sehnat v prvé řadě střelce. Šancí si agresivním a bruslařským stylem vypracovala dost, ale gólů, hlavně doma, moc nedávala. Na to doplácela celou sezonu.

A stejné to bylo i v předkole s Vítkovicemi. My teď půjdeme (Vůjtek je ve Vítkovicích stále trenérským konzultantem) ve čtvrtfinále proti Třinci. Ten je favorit, má hodně individualit, ale Vítkovice získaly sebedůvěru postupem přes Spartu. Bude to bitva. Klíčové opět bude proměňování šancí. Obranné pásmo mají Vítkovice velice dobré, obětavé, plus vynikajícího brankáře Patrika Bartošáka. Bude to o proměňování šancí.

Mluví se o odchodu Bartošáka do Třince. On je zkušený, v ideálním věku, podobné řeči hází bokem. Bylo to vidět už proti Spartě. Tam taky byla spousta článků ze sparťanské strany, z mého pohledu i nekorektních. Bartošák se s tím popral vynikajícně, nebylo to na něm vidět. Je psychicky silný. Pustil jeden laciný gól ve třetím zápase, ale hned ve čtvrtém dokázal, že je hvězda týmu.

Počítám, že všechny série budou vyrovnané. Ani derby Liberce s Mladou Boleslaví není jisté, že skončí 4:0. Favorit je sice jasný, ale bude to vyrovnané. Kdo může překvapit? Co by vlastně bylo překvapení? Překvapením by byl postup Olomouce, Vítkovic a Mladé Boleslavi. protože v sérii Hradce a Brna by se ani o jedné postupující straně nedalo mluvit jako o překvapení. Jsou to vyrovnané týmy, jen minulost mluví pro Brno.

Stát se může všechno. Jeden domácí zápas papírovému favoritovi nevyjde a už se to srovnává. Podívejte právě na Kometu. Ta už taky několikrát začínala ze spodních pozic a sbírala tituly. Jak říkám, v play off je možné mnohé.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud