Martin Hašek
14. ledna 2011 • 16:30

V ČSTV probíhá válka o šéfa Sazky Hušáka

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krize v sázkové společnosti Sazka proti sobě staví vlivné osobnosti českého sportu. Zatímco šéfové nejvýznamnějších svazů, fotbalového a hokejového, jsou loajální generálnímu řediteli Aleši Hušákovi, tenisový boss Ivo Kaderka nebo veslařský předseda Jiří Kejval stojí proti. Na jejich straně jsou i ministři Nečasovy vlády.



K sektě přirovnal výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš poté, co vládci sportovní organizace nasměrovali jednání o záchraně Sazky k Martinu Ulčákovi, dobrému známému Aleše Hušáka. A odmítli dvě nabídky konkurenčních firem.

„Zakonzervování a posílení starých struktur v ČSTV je velmi nebezpečný jev,“ uvedl Dobeš, kterému počínání některých členů ČSTV připomnělo jeho klienty z psychoterapeutické praxe.

Hušákovi věrní
Pavel Kořan
(předseda ČSTV)
Ivan Hašek
(předseda fotbalového svazu)
Tomáš Král
(předseda hokejového svazu)
Hušákovi kritici
Ivo Kaderka
(předseda tenisového svazu)
Jiří Kejval
(předseda veslařského svazu)
Pavel Telička
(prezident ragbyové unie)
Miroslav Jansta
(prezident basketbalové federace)
Josef Dobeš
(ministr školství, mládeže a tělovýchovy)

„V minulosti jsem hodně pracoval s klienty, kteří se dostali do vleku sekt. Někteří členové výkonného výboru se chovají stejně, jako by měli strach z vůdce sekty.“

Podle informací serveru Aktuálně. cz je Ulčák ve střetu zájmů. Vyplývá to z analýzy právní kanceláře KŠD Šťovíček, kterou si nechal zadat Český olympijský výbor, minoritní akcionář ČSTV. Hušák si totiž před Vánoci Ulčáka vybral pro vyjednávání s věřiteli, E Invest ale poté předložil nabídku akcionářům Sazky na její záchranu.

„To je jasný střet zájmů, a proto z našeho hlediska není toto řešení relevantní,“ domnívá se místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Ze všech společností, které jsou uvedeny jako zájemci o spolupráci se Sazkou, je E invest kapitálově nejslabší.“

Hušákův vliv mnozí viděli i ve středečním hlasování výkonného výboru ČSTV. Jen tři z osmnácti přítomných byli pro svolání mimořádné valné hromady ČSTV, která by umožnila vyjednávání s partnery, kteří požadují majetkový vstup do Sazky. Sázková společnost pomoc potřebuje, protože bude zřejmě už v pondělí poslána do insolvence podnikatelem Radovanem Vítkem, kterému není schopna splatit 1,3 miliardy pohledávek.

„V hnutí jsou rozumní lidé, ale pak jsou tam lidi, kteří absolutně nepochopili, že na stěně nevisí Himl s Jakešem,“ říká Josef Lébr, majitel fotbalové Olomouce, který za Vítka vyjednává.

Ke kritikům poměrů v ČSTV patří kromě Kejvala i další předsedové sportovních svazů, ale také politici. K Hušákovu křídlu patří předseda ČSTV Pavel Kořan, ale i šéfové dvou nejvýznamnějších svazů.

Hokejový boss Tomáš Král je Hušákovi zavázán za jeho úspěšný lobbing při volbě mistrovství světa 2015. Nehledě na jeho podíl při stavbě O2 areny, která byla podmínkou pro předchozí hokejový šampionát v Česku v roce 2004.

Fotbalový předseda Ivan Hašek si zase může pochvalovat sto milionů korun za práva na fotbalovou ligu, kterou zaplatila společnost KPS Media, dceřiná společnost Sazky.

„Rozhodně si nemyslím, že je ČSTV polarizován křídly,“ namítá přesto Kořan. „Výkonný výbor přijal své usnesení suverénní většinou. Druhý názor zastávají jednotlivci, byť pět jejich představitelů mluví razantně.“

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud