12. srpna 2018 • 12:35

Úžasná Vrabcová Nývltová slaví na ME bronz z maratonu, má národní rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Eva Vrabcová Nývltová získala v maratonu bronz, vůbec první evropskou medaili na této trati v historii české a československé atletiky, navíc v novém národním rekordu 2:26:31. Zlato vybojovala Volha Mazuronaková z Běloruska, přestože musela během závodu překonat silné krvácení z nosu. Stříbro má Francouzka Clémence Calvinová při svém prvním maratonu v životě. Závod mužů vyhrál nečekaně Belgičan Koen Naert v čase 2:09:51 o více než půldruhé minuty před Švýcarem Tadessem Abrahamem.

 



Dvaatřicetiletá bývalá lyžařka a účastnice tří zimních olympiád Vrabcová Nývltová po přechodu k atletice rychle pronikla mezi nejlepší evropské vytrvalkyně. V Berlíně absolvovala svůj životní závod, z osobního rekordu z loňska z New Yorku ubrala více než tři minuty a zlepšila 23 let starý český rekord Aleny Peterkové o 29 sekund.

Vrabcová Nývltová vyrazila na trať s vizitkou druhé nejlepší Evropanky z loňského mistrovství světa v Londýně. Tam ji porazila jen domácí Charlotte Purdueová, ta dnešní závod pro zranění už po čtvrtině trati vzdala. Ve startovním poli bylo ale hned deset závodnic s lepším osobním rekordem, než byl loňský čas české běžkyně. Ta letos nejdelší trať ještě neběžela, takže její forma byla pro soupeřky velkou neznámou.

Vrabcová Nývltová se držela v devítičlenné skupině, v níž tempo dlouho udávala Švýcarska Martina Strählová, mistryně světa v běhu do vrchu. Po dvou třetinách trati vyrazila dopředu největší favoritka Mazuronaková, pátá na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde jako jediná dlouho držela krok s Afričankami. Berlínskými ulicemi běžela se zakrváceným dresem a několik kilometrů i s tampony v nose, z něhož se jí spustila krev, ale ani to ji nezastavilo.

Radost české běžkyně Evy Nývltové (vlevo) po zisku bronzové medaile na ME v maratonu
Radost české běžkyně  Evy Nývltové (vlevo) po zisku bronzové medaile na ME v maratonu

Její nástup zachytily jen Vrabcová Nývltová s Calvinovou, která před osmi lety vybojovala na ME v Curychu stříbro na deset kilometrů a dnes se na nejdelší trať vydala poprvé v životě. Na chvíli se na ně dotáhla druhá Běloruska Maryna Damancevičová, ale ve vedoucí skupině se neudržela.

Po posledním proběhnutí Braniborskou branou znovu vyrazila Mazuronaková a doběhla si pro zlato, přestože pár stovek metrů před cílem málem špatně odbočila. Vrabcová Nývltová s přehledem uhájila třetí pozici a po dvou stříbrných medailích oštěpařky Nikoly Ogrodníkové a chodkyně Anežky Drahotové rozšířila českou sbírku v Berlíně o bronz.

Osmadvacetiletý Naert, jehož největším úspěchem dosud bylo sedmé místo v maratonu v Berlíně v roce 2015, se dlouho držel v závětří. Až v posledním okruhu vyrazil dopředu a všem soupeřům se nezadržitelně vzdaloval. Poprvé v životě se dostal pod dvě hodiny a deset minut. Pro Belgii získal na ME druhé maratonské zlato v historii, to první bral Karel Lismont v roce 1971 v Helsinkách.

Švýcar Abraham oslavil dnešní 36. narozeniny stříbrem. Rodák z Eritreje triumfoval před dvěma lety v Amsterodamu, ale tam se běžel jen půlmaraton. Dnes dlouho udával tempo, ale když nastoupil Naert, ani on neměl šanci. Ital s marockými kořeny Yassine Rachik si doběhl pro bronz.

Lídrem letošních evropských tabulek je Brit Mo Farah, čtyřnásobný olympijský vítěz z dráhy, ale ten šampionát v Berlíně vynechal. Premiéru chystá až za rok na mistrovství světa v Dauhá. Evropský rekordman Nor Sondre Moen už v polovině trati začal ztrácet a nakonec vzdal.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Ženy:

Maraton: 1. Mazuronaková (Běl.) 2:26:22, 2. Calvinová (Fr.) 2:26:28, 3. Vrabcová Nývltová (ČR) 2:26:31 - český rekord, 4. Damancevičová 2:27:44, 5. Ivanovová (obě Běl.) 2:27:49, 6. Dossenaová (It.) 2:27:53.

Muži:

Maraton: 1. Naert (Belg.) 2:09:51, 2. Abraham (Švýc.) 2:11:24, 3. Rachik (It.) 2:12:09, 4. Guerra (Šp.) 2:12:22, 5. Ghebrehiwet Faniel (It.) 2:12:43, 6. Espaňa (Šp.) 2:12:58.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud