Martin Hašek
28. září 2019 • 23:30

Gatlin překonal Bolta. Sledoval jsem ho, když mi bylo osm, řekl vítěz Coleman

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Oba se na dráze potkali s Usainem Boltem, dělí je ale jedna sprinterská generace. Třiadvacetiletý Američan Christian Coleman na mistrovství světa v Dauhá ve finále stovky porazil o čtrnáct let staršího krajana Justina Gatlina, který pátou medailí z MS v počtu cenných kovů překonal legendárního Usaina Bolta a má jich na stovce nejvíc v historii.



Na trati mu s vítězným časem 9,76 sekundy nadělil propastných třináct setin, ale po závodě měl Coleman pro Gatlina slova úcty.

„Justin Gatlin je skvělý kluk a skvělý závodník. Byl tady vždycky. Pamatuju si, jak jsem se na něj díval v roce 2004, když mi bylo osm let. A uvědomit si, že jsem po těch letech tady se zlatou medailí, je skvělé,“ radoval se Coleman.

Gatlin je v paradoxní pozici jednoho z nejlepších sprinterů historie a zároveň dopingového raráška, který dodnes popouzí pravověrné fanoušky atletiky. Vyhrál stovku už na olympiádě v Aténách, kdy zaujal malého Colemana. Na MS v Helsinkách 2005 získal zlatý sprinterský double. Na další úspěchy si ale musel počkat po dlouhém dopingovém trestu, který mu udělal věčné znamení na čelo.

Ve finále stovky v Dauhá byl ale Gatlin znovu na výši. Získal čtvrtou medaili z MS v řadě, což nedokázal ani Bolt . A překonal ho i v celkovém počtu medailí v disciplíně. Má teď dvě zlata a tři stříbra.

„Tato sezona je testamentem mé vytrvalosti, vůle a síly. Trápilo mě tolik maličkostí, i na rozcvičení jsem cítil koleno. Ale zvládl jsem a běžel jsem z toho 9,89 a mám stříbrnou medaili,“ líčil Gatlin. „Christian měl spektakulární sezonu a vím, že bude těžko k poražení. Zaběhl skvělý závod, ale mám pro něj zprávu pro příští rok – já přicházím, budu ready.“

Teď ale slaví Coleman a má opravdu co. Přežil letní aféru, jejímž základem byly tři zmeškané antidopingové kontroly. A vrátil se v parádní formě. Jeho vítězný čas 9,76 sekundy ho řadí na šesté místo historických tabulek.

Sám Bolt běžel ve své unikátní kariéře rychleji jen čtyřikrát, a vždycky při výjimečných příležitostech. Při svém prvním světovém rekordu v roce 2008 (9,72), ve stejném roce na olympiádě v Pekingu (9,69), na olympiádě 2012 v Londýně (9,63) a před deseti lety při světovém rekordu na MS v Berlíně (9,58).

„Byl jsem požehnán neuvěřitelným talentem a dnes jsem byl schopen to ukázat. Být tady a běžet tenhle závod je sen. Pracoval jsem neuvěřitelně tvrdě a teď se to vyplatilo,“ pochvaloval si Coleman, který nezávodil od července a podle svých slov pracoval na technickém provedení běhu.

„Byl jsem trpělivý a vyplatilo se to. Nakonec mě opustily všechny všechny starosti. Byl to bláznivý pocit. Přidat moje jméno na listinu legendárních kluků, kteří tu byli přede mnou. je pocta a požehnání. Je to skvělý pocit, příliš pěkný, aby to byla pravda,“ řekl Coleman.

NEJVÍC MEDAILÍ NA 100 METRŮ NA MS:

5 Justin Gatlin (USA)  2x zlato (2005, 2017), 3x stříbro (2013, 2015, 2019)
Usain Bolt (Jam.) 3x zlato (2009, 2013, 2015), 1x bronz (2017)
Carl Lewis (USA) 3x zlato (1987, 1991, 1993)
Maurice Greene (USA) 3x zlato (1997, 1999, 2001)
Kim Collins (S. Kryšt.) 1x zlato (2003), 2x bronz (2005, 2011)

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud