Martin Hašek
Premium
19. července 2022 • 18:16

Fenomén Duplantis: Vládce 6 metrů. První rekord překonal už v 7 letech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou se ho zeptali, jakou by chtěl mít super schopnost, a Mondo Duplantis si vybral rychlost. Možná ale, že by jako Flash Gordon netrhnul tolik zábavy jako ve skoku o tyči. Tenhle švédský mladík na první pohled ani moc nevypadá jako fenomenální atlet. Není moc vysoký, není moc svalnatý. Ale jeho opravdová komiksová síla stojí za to. Umí létat.



Pojďme se podívat do hlavy člověka, který ví, jaké to je skočit nejvýš v historii.

„Je těžké to popsat. Je to nějaký druh blackoutu. Pamatuju si jenom, že jsem se strašně soustředil, abych netrefil laťku. Pak jsem byl nad laťkou a potom jsem začal utíkat jako idiot,“ vyprávěl Duplantis poslední červnový den, když na slavném olympijském stadionu ve Stockholmu překonal laťku ve výšce 616 centimetrů. Šlo o nejlepší výkon historie pod širým nebem.

„Myslím, že je to dobrý timing,“ pochvaloval si Duplantis. „Tohle je čas, kdy jsem chtěl být v nejlepší formě. Cítím, že jsem ve formě vyhrát svůj titul a v Eugene předvést něco opravdu speciálního.“

Nic jiného ostatně od Duplantise ani nečekejte. Dejme si do souvislostí, na koho navazuje. Jeho fenomén stojí na zádech slavného Ukrajince Sergeje Bubky, který kdysi v osmdesátých letech minulého století udělal ze skoku o tyči zábavu pro masy. Na šestimetrovou hranici pro tyčkaře se tehdy lidé dívali skoro jako na Měsíc při dobývání vesmíru. Bubka si ji přivlastnil a loučil se s bilancí pětatřiceti světových rekordů.

MONDO DUPLANTIS

Věk: 22 (10. listopadu 1999)
Největší úspěchy: olympijský vítěz (2021), vicemistr světa (2019), mistr Evropy (2018)

Až dvě desetiletí po jeho odchodu se objevil Francouz Renaud Lavillenie, posunul jeho rekordy dál a stal se králem své éry. Nad ní se ale začalo smrákat, když se objevil mladý Duplantis.

„Mondo mi vždycky říká, jak snadný skok o tyči je. On se pro tyčku opravdu narodil,“ vyprávěla před dvěma lety jeho matka Helena pro CNN, přičemž

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud