Martin Hašek
Premium
21. srpna 2023 • 15:00

Bájný risk Kratochvílové na MS 1983: Slib dvou hymen, týden bez spánku

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět medailí! Československá atletika byla v létě 1983 při premiérovém mistrovství světa v Helsinkách na vrcholu slávy. Tváří úspěšné výpravy se stala běžkyně Jarmila Kratochvílová, která obohatila sportovní historii o výjimečnou věc. Během osmi dnů zvládla devět závodů, získala zlaté medaile na půlce a čtvrtce, kde navíc překonala světový rekord. A jako finišmanka štafety na 4x400 metrů se zásadně podílela i na další stříbrné medaili. Přežila i nejtěžší den. Semifinále čtvrtky a zlaté finále půlky dělilo necelých 35 minut.



V nohách se jí už rozléval laktát po ostré semifinálové čtvrtce. Jarmila Kratochvílová se z dráhy vrátila do útrob Olympijského stadionu a čas pádil jak šílenec.

„Mirku, nemůžu, nezvládnu to!“ křikla Kratochvílová na svého trenéra Miroslava Kváče, který se k ní aspoň na moment dostal.

Masér Stanislav Hervert to měl oficiálně povoleno. „Tváří tvář tak obrovskému nasazení uděláme rádi jakoukoliv výjimku, která je v mezích pravidel,“ vysvětlil Československému Sportu významný činovník mezinárodní federace IAAF Pierre Dasriaux.

Kratochvílová byla právě na hraně sportovní historie. Měla ale strašně málo času. Od výstřelu jejího semifinále na 400 metrů, který v klidu vyhrála v čase 51,08, uběhlo podle dobového svědectví přesně 34:18,6 minuty do výstřelu finálové osmistovky. Redaktor Československého Sportu a zároveň atletický funkcionář Jan Popper změřil taky čas mezi odchodem Kratochvílové z dráhy po čtvrtce a jejím příchodem před finále půlky. Trvalo to 24 minut a 15 sekund.

Jarmila Kratochvílová na MS v atletice 1983

Datum Závod Čas Medaile
Neděle 7. srpna Rozběh na 400 m 52,42
Rozběh na 800 m 2:12,35
Pondělí 8. srpna Meziběh na 400 m 52,40
Semifinále na 800 m 1:59,58
Úterý 9. srpna Semifinále na 400 m 51,08
Finále na 800 m 1:54,68 Zlato
Středa 10. srpna Finále na 400 m 47,99 – světový rekord Zlato
Sobota 13. srpna Rozběh na 4x400 m 3:27,60
Neděle 14. srpna Finále na 4x400 m 3:20,32 Stříbro

Pak už se běželo a Kratochvílová si držela pozici za Sovětkami Gurinovou a Podkopajevovou. Dvě stě metrů před cílem ale zaútočila a suverénně vyhrála v čase 1:54,68, přesně čtyři desetiny za svým třináct dní starým světovým rekordem z Mnichova.

„Budu upřímná, měla jsem opravdu strach, co to se mnou udělá,“ řekla Kratochvílová hned po závodě. „Celou čtvrtku jsem běžela s představou startu na osm set metrů v hlavě. Kdyby mi dnes někdo řekl, abych něco podobného zkusila znovu, řeknu určitě – ne!“

Mnichovské překvapení

Její helsinský zlatý double bude už navždy perlou atletických dějin. Kratochvílová se ale pro něj rozhodla až po zvláštním souběhu okolností.

Necelé dva týdny před startem šampionátu jela na závody do Mnichova, kde měla běžet závod na 200 metrů. Protože po předchozím startu na Strahově ucítila křeč v noze, nastoupila místo toho na půlku. Tu do té doby příliš neběhala, byla vždy známá jako sprinterka a především čtvrtkařka.

Dostala za úkol se v klidu proběhnout. Kratochvílová běžela bez tlaku a bez nervů a v cíli jí naměřili čas 1:53,28 minuty – nový světový rekord! Teprve v tu chvíli začalo vedení československého týmu zvažovat,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud