Martin Hašek
9. května 2011 • 15:13

Ostrava se těší na Lemaitreho a Tamgha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletické superstar Christophe Lemaitre a Teddy Tamgho by neměli chybět na mistrovství Evropy do 23 let, které od 14. do 17. července uspořádá Ostrava. Nejrychlejší bílý sprinter a halový světový rekordman v trojskoku budou ozdobou akce, na které v minulosti získali titul výškař Jaroslav Bába nebo tyčkařka Jelena Isinbajevová.



Současný předseda atletického svazu Libor Varhaník před lety jako delegát evropské asociace na jednom z předchozích šampionátů přemýšlel, koho zmínit na tiskové konferenci: „Dáme tam nějakou Jelenu Isinbajevovou,“ rozhodl se tehdy.

I legendární ruská tyčkařka začínala na mistrovství Evropy do 23 let, zlato na něm brala v roce 2003. Dnes je jednou z největších globálních osobností světové atletiky. „Je to soutěž, která rodí hvězdy,“ říká Varhaník dnes.

Osobnosti dorůstající generace se sjedou v červenci do Ostravy. Český svaz pořádání šampionátu do 23 let získal před čtyřmi lety a akce ho bude stát 40 milionů korun, což je větší rozpočet, než kterým disponuje mítink Zlatá tretra se slavným Usainem Boltem ve svém středu.

„Pro svaz i celou Českou republiku je to významná akce. Mistrovství Evropy do 23 let je kategorií, kde se mohou ukázat budoucí olympijští vítězové i sportovci, kteří mají za sebou vavříny na světových soutěžích,“ říká Varhaník.

Národní federace všude v Evropě důležitou přechodovou kategorii masivně podporují, protože právě tady se v minulosti často ztrácely talenty. I proto je předběžně přihlášeno 829 atletů z 45 zemí. Měli by mezi nimi být i dva hvězdní Francouzi.

Trojskokan Teddy Tamgho už třikrát vylepšil světový rekord v hale a v budoucnosti se od něj očekává útok na venkovní maximum, které drží od roku 1995 slavný Brit Jonathan Edwards výkonem 18,29 metru.

Christophe Lemaitre se zase vloni stal prvním bílým běžcem, který zaběhl stovku pod deset sekund a na mistrovství Evropy zvítězil na stovce i na dvoustovce.

„V předběžných přihláškách jsou uvedené jen počty, jmenovitě to budeme mít potvrzené až čtvrtého července. Ale zatím nemáme žádné záporné zprávy, týká se to i Lemaitrea a Tamgha,“ ujišťuje Oldřich Zvolánek, šéf organizačního výboru.

„Po návštěvě z francouzského svazu jsme byli ubezepečeni, že Francie má velký zájem, aby u nás všichni statovali.“

Ambasadory šampionátu se stali čtvrtkařka Denisa Rosolová, výškař Jaroslav Bába, bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková a olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík.

„Šampionát je mi hodně sympatický. V třiadvaceti letech jsem vyhrál olympiádu,“ upozorňuje Změlík.

„Je to motivace pro mladé závodníky. Na tuto kategorii mám krásné vzpomínky. V roce 2005 jsem získal zlatou medaili na mistrovství Evropy v Erfurtu a je to pro mě velmi cenná medaile,“ řekl Bába.

Česko plánuje do Ostravy vyslat početnou výpravu přibližně šedesáti atletů. Mezi největší naděje budou patřit vícebojařka Kateřina Cachová, která v Ostravě před čtyřmi lety titul dorostenecké mistryně světa, sprinter Pavel Maslák a oštěpař Jakub Vadlejch.

„Na Kateřinu hodně spoléháme. Věříme, že se jí podaří medaili utrhnout,“ říká Zvolánek. „Věříme celé české reprezentaci. Chceme, aby startovalo co nejvíc domácích závodníků. Svaz tomu dává podporu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud