25. května 2016 • 09:49

Železného rekordu je 20 let! Oslaví i padesátku, věří Špotáková

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tomhle výkonu se po právu mluví jako o jednom z nejkvalitnějších výkonů atletické historie. Světový rekord v hodu oštěpem 98,48 metru Jana Železného dnes slaví dvacetileté výročí. Svůj životní hod Železný předvedl na malém mítinku v Jeně.



Pořadatelé tehdy pro Železného připravili výmluvné číslo 100 a ke stometrové hranici nebylo daleko. Na stadionu byly ideální podmínky, teplo kolem pětadvaceti stupňů Celsia a svěží větřík zezadu zprava. Železný ale s hodem paradoxně nebyl příliš spokojen.

„Mně se ten hod nezdál nějaký výjimečný,“ vzpomíná Železný. „Kdybych to spojil s hodem z Sheffieldu (předchozí světový rekord z roku 1993 – pozn. red.) a silovou formou ze začátku sezony, muselo by to letět podstatně dál.“

Železný navíc házel hliníkovým oštěpem a nikoli tvrdším karbonovým, s kterým se závodí dnes.

„Zrovna v tomhle závodě by to bylo výhodné. Těžko říct, já jsem tehdy oštěp trefil dobře. Až tak nevibroval. Ten oštěp rozhodně nebyl špatný,“ říká Železný.

VIDEO: Rekordní hod Jana Železného

Každopádně tehdy vznikl unikátní výkon. Podle tzv. maďarských tabulek byl dokonce dlouho vůbec nejkvalitnějším v atletické historii. Až sprinterské rekordy Jamajčana Usaina Bolta na 100 a 200 metrů ho na berlínském MS 2009 překonaly.

„To, že Honzův svěťák vydržel dvacet let, asi nikoho nepřekvapuje. V loňské sezoně sice Yego hodil přes devadesát dva a půl metru, ale pořád je to strašně daleko,“ říká Barbora Špotáková, světová rekordmanka v ženském oštěpu. „Myslím, že rekord vydrží ještě hodně dlouho. Nikdy neříkej nikdy, překvapit může kdokoli. Ale Honza byl tak výjimečný, co se týče profesionality a asi i talentu, že myslím, že ten rekord oslaví i padesát.“

Nejlepší oštěpaři historie
(s novým typem oštěpu)

JAN ŽELEZNÝ 98,48 (1996)

Aki Parviainen (Fin.)
93,09 (1999)

Julius Yego (Keňa)
92,72 (2015)

Sergej Makarov (Rus.)
92,61 (2002)

Raymond Hecht (Něm.)
92,60 (1995)

Kostas Gatsioudis (Řec.)
91,69 (2000)

Andreas Thorkildsen (Nor.)
91,59 (2006)

Tero Pitkämäki (Fin.)
91,53 (2005)

Steve Backley (Brit.)
91,46 (1992)

Breaux Greer (USA)
91,29 (2007)

Za celých dvacet let se nikdo z Železného následovníků rekordu nepřiblížil ani na pět metrů.

V loňské sezoně se výrazně zlepšil Keňan Julius Yego, který při svém zlatém hodu na MS v Pekingu hodil 92,72 metru.

„Vloni jsem využil dobrého tréninku, ale o rekordu nechci mluvit, protože je to hloupost,“ říká však Yego.

„Jan Železný je můj idol, velmi si ho vážím, byl vynikající sportovec. Nejsem technicky tak dobrý jako on a techniku musíte mít. Možná hodím dál než devadesát dva, ale o rekordu mluvit nechci,“ uznal.

V roce, v němž Železný kromě výročí rekordu oslaví také své padesátileté narozeniny, vychází kniha sportovního publicisty Petra Feldsteina Zlaté hroty, která přibližuje sportovní i životní příběhy českých oštěpařských šampionů – Dany Zátopkové, Železného, Špotákové a Vítězslava Veselého.

Železného aktuálním snem je úspěch jeho svěřenců na olympiádě v Riu de Janeiro. Jakub Vadlejch je v současnosti na druhém místě světových tabulek.

„Je to jeden z nejhodnotnějších výkonů v atletice vůbec. Bylo vidět, že když se správná technika udělá v rychlosti, oštěp zničehonic odlítne. On přišel, jak na to. Zatím nikdo se mu v tomhle nepřiblížil,“ hodnotí rekordní hod Vadlejch. „Po sezoně určitě naplánujeme večírek, kde rekord i jeho narozeniny oslavíme.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud