22. října 2017 • 12:22

Praha přišla o rekord! Jepkosgeiová o sekundu překonala čas v půlmaratonu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dubnový světový rekord v půlmaratonu, který na Pražském půlmaratonu zaběhla Keňanka Joyciline Jepkosgeiová, už neplatí. Sama Jepkosgeiová v neděli ve Valencii historický čas vylepšila o jednu sekundu na výkon 1:04:51 minuty.



Jepkoskeiová, která je členkou RunCzech Teamu, pokračuje v parádní sezoně. V dubnu při Pražském půlmaratonu překonala hned čtyři rekordy, kromě půlmaratonu i na 10, 15 a 20 kilometrů. Před měsícem posunula svůj výkon na desetikilometrové trati v rámci dalšího pražského závodu okruhu PIM na čas 29:43 hodiny.

„Byl to můj první závod ve Valencii a moc jsem si ho užila. Počasí bylo pěkné, trať perfektní, dalo se na ní běžet rychle,“ řekla třiadvacetiletá Jepkosgeiová.

Jako pacemaker rekordmance pomáhal její krajan Ezekiel Kemboi, který jí pomohl k rychlé úvodní pětce za 14:52 minuty. Na desítce byla Jepkosgeiová za 30:09 minuty, o pět sekund pomaleji, než při světovém rekordu v Praze.

Na patnácti kilometrech Jepkosgeiová oproti pražskému běhu ztrácela 22 sekund, v závěru ale zabrala. Na dvaceti kilometrech už ztrácela jenom pět sekond, ve finiši ještě přidala a v cíli byla oproti starému rekordu o sekundu rychleji.

Ženský světový rekord v půlmaratonu tak byl překonán už potřetí v letošním roce. Ještě před Jepkosgeiové dubnovým výkonem v Praze běžela v únoru v Rás al-Chajma Keňanka Peres Jepchirchirová 1:05:06 hodiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud