5. září 2020 • 08:08

Rekord na Letné! Keňanka brzy ráno zaběhla nejrychlejší půlmaraton

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdysi v Praze o svůj světový rekord přišla, dnes ráno po něm Keňanka Peres Jepchirchirová naopak sáhla. V exkluzivním závodě Prague 21,1 v Letenských sadech se odhodlala k sólovému závodu a v cíli půlmaratonu byla v čase 1:05:34 hodiny, což je nejrychlejší historický výkon v čistě ženském závodě. Za absolutním světovým rekordem zaostala o minutu a tři sekundy. Mužský závod vyhrál Keňan Kibiwott Kandie, který se časem 58:37 zařadil na páté místo historických tabulek. Je to nejlepší výkon zaběhnutý v Praze



„Jsem opravdu moc šťastná a hrdá. Děkuju bohu! S časem jsem moc spokojená,“ radovala Jepchirchirová.

Před třemi lety to byl pro ni opačný příběh. Tehdy měla startovat na pražském půlmaratonu jako čerstvá úřadující světová rekordmanka, nakonec ale nepřijela kvůli břišnímu tyfu. A v závodě pak její čas senzačně překonala jiná Keňanka Joyciline Jepkosgeiová, která o 8 sekund jako první žena v dějinách pokořila hranici hodiny a pěti minut.

Organizátoři série závodů RunCzech se museli letos kvůli pandemii koronaviru vzdát svých tradičních taháků, místo nich ale na závěr sezony nabídli exkluzivní náhradu v podobě závodu elitních běžců na Letné. A Jepchirchirová splnila zadání v podobě útoku na nejlepší čas v čistě ženském závodě. Ten zatím držela Netsanet Gudetaová z Etiopie časem 1:06:11 minuty, kterým v roce 2018 vyhrála mistrovství světa.

Ve snaze dopřát atletkám co nejlepší podmínky začínal závod dvacet minut po šesté hodině, ještě před východem slunce. Závodnice čekalo 16,5 koleček dlouhých 1280 metrů. Jepchirchirová se přibližně na třetině trati trhla z pole a vydala se dopředu v tempu, které dokonce útočilo na absolutní rekord 1:04:31, který letos v únoru zaběhla Ababel Yeshanehová z Etiopie v Rás al-Chajma.

„Nebála se. Ale možná jí to sebralo víc sil,“ hodnotil expert České televize Pavel Faschingbauer.

Zatímco Yeshaneová zaběhla svůj čas v závodě s mužskými vodiči, Jepchirchirová běžela pouze se ženami. Víc než polovinu závodu navíc běžela sólo, jejímu tempu žádná ze soupeřek nestačila. Jen sama kosila kilometr za kilometrem v časech těsně nad tři minuty. V závěru začala Jepchirchirová ztrácet oproti absolutnímu času, ale s jistotou směřovala k nejlepšímu času v ženském závodě. Nakonec ho překonala o 37 sekund.

„Chtěla jsem původně běžet pod hodinu a pět minut, ale bylo pro mě těžké běžet sama. I tak je to ale dobrý čas,“ usmívala se v cíli Jepchirchirová.

K výkonu jí pomohla i premiéra nových běžeckých bot adizero adios Pro, které byly ve spolupráci s elitními běžci vytvořené speciálně pro půlmaratonské a maratonské tratě s karbonovými tyčemi v podrážce, které zlepšují přenos energie a vytváří ideální úhel odrazu při pohybu dopředu.

V 8:00 začal mužský závod, který se tak běžel za vyšší teploty. Pole složené z elitních Keňanů se podobně jako v případě žen poměrně brzy roztrhalo. Čtyřiadvacetiletý Kandie běžel osamoceně v čele od poloviny závodu. Atakoval hranici 58:30, po jejímž překonání toužili pořadatelé. Nakonec zůstal sedm sekund nad ní, ale vylepšil si osobní rekord z únorového vítězného půlmaratonu v Rás al-Chajma o 21 sekund.

Rychlejší půlmaraton se v Praze ani jinde v Česku dosud neběžel. Traťovým rekordem tradičního jarního půlmaratonu RunCzech je výkon 58:47 Etiopana Atsedua Tsegaye z roku 2012.

Půlmaraton RunCzech v Praze:

Muži: 1. Kandie 58:37, 2. Kiplimo Kimaiyo 59:56, 3. Kipruto (všichni Keňa) 1:00:06.

Ženy: 1. Jepchirchirová 1:05:34 - světový rekord v čistě ženském závodě, 2. Jepletingová 1:07:07, 3. Jepchumbaová Kimeliová (všechny Keňa) 1:07:14.

Keňanka Peres Jepchirchirová zaběhla v Praze světový rekord, v půlmaratonu vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34.
Keňanka Peres Jepchirchirová zaběhla v Praze světový rekord, v půlmaratonu vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud