Martin Hašek
26. srpna 2022 • 14:25

Šílené podmínky soupeřky Špotákové: děravý tartan, oštěpy mizí za útesem

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řecká oštěpařka Elina Tzengková, která před týdnem vyhrála mistrovství Evropy v Mnichově, doma ve vesnici Nea Kallikratia trénuje v naprosto nevyhovujících podmínkách. Média přinesla fotografie areálu, který vypadá jak z válečné zóny. Tzengková má údajně tak málo místa na trénink, že její oštěpy občas končí za hranou útesu.



Bojovaly spolu ve finále evropského šampionátu. V Mnichově bronzová Barbora Špotáková má k dispozici špičkový tréninkový areál na mamutím stadionu na Julisce, s veškerým zázemím. To nová evropská šampionka Elina Tzengková se musí podle svědectví řeckých médií připravovat v daleko horší situaci.

Fotografie ukazují děravý tartan položený na betonu, záplatované hřiště na malý fotbal nebo dálkařský sektor na travnaté louce.

„Trénujeme v hrozných podmínkách a nikdo nám nepomůže,“ postěžovala si Tzengková pro televizi Alpha.

Ve vesnici Nea Kallikratia na Chalkidiki se v klubu AC Kentavros připravuje 150 atletů. Kromě katastrofálního stavu areálu je podle thesstoday.gr problémem taky nedostatek místa pro trénink. Tzengková má pro oštěpařský trénink tak málo místa, že její oštěpy údajně občas přeletí hranu útesu a skončí v moři.

„Oštěpy nás stojí tisíc euro. A příliš často se stane, že létají směrem k útesu. Jinými slovy, nemá dost prostoru k tréninku,“ řekla sestra Tzengkové Elina.

Šílené podmínky pro řeckou mistryni Evropy
Šílené podmínky pro řeckou mistryni Evropy

Ve stejných podmínkách se připravuje taky vícebojařka Anastasia Dragomirová, bronzová medailistka z festivalu olympijského festivalu mládeže EYOF 2019.

„Všichni se snažíme bojovat o co nejlepší výsledky, ale podmínky jsou opravdu neakceptovatelné,“ uvedla Dragomirová. „Nemáme prostor ani na běhání. Když chceme trénovat výběhy do kopce, musíme jít na silnici, kde nás předjíždějí auta.“

Tzengkové navíc komplikují situaci její albánské kořeny. V Řecku žije velká albánská menšina a oba rodiče oštěpařky jsou Albánci, kteří do Řecka emigrovali ze své rodné země. Tzengková tak v mládežnických letech nemohla reprezentovat do té doby, než obdržela řecké občanství.

„Narodila jsem se tady, vyrostla jsem tady, Řecko je má země,“ ujišťuje Tzengková. „Nikdy jsem tu nepoznala rasismus. Lidi ve vesnici na mě byli vždycky milí a jako dítě jsem byla hodně komunikativní.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud