Martin Hašek
29. července 2023 • 17:30

Máme víc než fotbalisty! Supertalent (18) zaběhl juniorský rekord na stovce

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni mluví o Messim a Neymarovi, ale osmnáctiletý sprinter Issamade Asinga vzkazuje světu o Jižní Americe: „Jsme víc než fotbalisti. Zvykejte si a koukejte na mě!“ Středoškolský zázrak, který reprezentuje Surinam, v noci na sobotu na jihoamerickém šampionátu v Sao Paulu zaběhnul juniorský světový rekord 9,89 sekundy. A patří k favoritům seniorského MS v Budapešti.



Dva týdny před soubojem o nejrychlejšího muže planety se do boje zásadně přihlásil osmnáctiletý kluk. Issamade Asinga už měl v sezoně za sebou několik rychlých časů s větrem. Tentokrát foukaly regulérní podmínky a finále na jihoamerickém šampionátu vyhrál v nejlepším historickém čase své kategorie.

„Tohle je větší než Surinam, běhám za celý kontinent. Lidi moc nevědí, že v Jižní Africe jsou sprinteři. Ať si zvykají,“ hlásil Asinga.

Ještě na začátku sezony si přitom mohl vybírat hned ze tří možností, za koho bude na mezinárodním poli běhat. Střední školu studuje na Floridě, jeho surinamský tatínek běhával čtvrtku a maminka ze Zambie byla univerzitní šampionkou na 200 metrů. Asinga si vybral Surinam a přímořský jihoamerický státeček s přibližně půl milionem obyvateli má pro blížící se MS v Budapešti kandidáta pro boj o titul šampiona v závodě na 100 metrů.

Asinga už v sezoně předvedl časy 9,83 a 8,86 sekundy s větrem, v dubnu na mítinku Spring Invitational v Clermontu na Floridě v přímém souboji porazil dvojnásobného mistr světa na dvoustovce Noaha Lylese. Teď regulérním výkonem 9,89 sekundy překonal juniorský světový rekord dalšího borce nastupující generace Letsileho Tebogy z Botswany, který předchozí čas zaběhnul na loňském juniorském mistrovství světa v Cali.

Legendární Usain Bolt, který drží světový rekord mezi dospělými časem 9,58, v juniorských tabulkách nefiguruje, protože se v té době soustředil jen na dvoustovku.

V letošních statistikách stovky je Asinga čtvrtý za Britem Zharnelem Hughesem (9,83), Keňanem Ferdinandem Omanylou a americkým mistrem světa Fredem Kerleym (9,88).

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud