22. června 2023 • 04:40

Češky bojují o semifinále i Paříž: opora v nejistotě a nejhratelnější soupeř

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po deseti letech si česká basketbalová reprezentace žen vybojovala čtvrtfinále na mistrovství Evropy. Lvice se dnes po poledni ve slovinské Lublani utkají s Maďarskem a kromě semifinálového snu je ve hře i vstupenka do olympijské kvalifikace na Hry v Paříži. „Věřím, že budou Maďarky ze všech čtyř vítězek skupin pro nás nejhratelnější,“ prohlásila nejlepší reprezentační střelkyně Petra Holešínská a zřejmě hlavní česká zbraň.



Mladý český tým s věkovým průměrem 24 let dosáhl na EuroBasketu na vysněný cíl – postoupil do závěrečné fáze ve Slovinsku, když v předkole play off porazil Řecko 79:76. „Už jsme si tady hodně splnily, ale jsme samozřejmě nabuzení v tom pokračovat dál. Soupeři jsou už tak kvalitní, že v každém utkání jsou favoritem,“ upozornila trenérka Romana Ptáčková.

Maďarský rival vstoupil do turnaje výhrou nad Slovenskem, poté padl o bod s Tureckem. Vítězství ve skupině D si zajistil výhrou nad obhájkyněmi titulu ze Srbska 81:75. V důležitém zápase zářila podkošová opora Virág Kissová. I díky jejímu příspěvku (21 bodů) se tým vyhnul osmifinále a mohl odpočívat. Kromě Kissové, která drží po třech zápasech bodový průměr 18,7 a je třetí nejlepší na šampionátu, už zazářila také naturalizovaná Američanka Cyesha Goreeová. Nebezpečné duo doplňuje střelkyně Reka Leliková a doslova vyčnívá 208 centimetrů vysoká Bernadett Határová.

„Už jsme na to celkem zvyklé. Doufám, že jsme v předchozích utkáních něco natrénovaly. Síla Maďarska je ale hlavně v tom, že celá pětice je nesmírně nebezpečná,“ upozornila Ptáčková. „Mají velmi dobrý perimetr, hráčky skvěle hrají jedna na jedna.“

Na doskoku se budou soupeřkám vyrovnávat jen s námahou, proto bude opět klíčová střelba z delší vzdálenosti. „To tak máme každé utkání. Pokud se nám zadaří z trojek, můžeme takového soupeře zaskočit,“ uvedla Ptáčková.

Tým se během úterý přesunul z Tel Avivu do Lublaně a včera mohl zregenerovat. „Když se řekne, že přeletíme speciálem, vypadá to hodně jednoduše, ale vstávaly jsme před čtvrtou hodinou ranní a den byl opravdu celý rozbitý. Byla z toho i velká únava. Doufám, že to holky dospaly. Na středečním tréninku už mi přišly, že jsou připravené jak mentálně, tak fyzicky,“ řekla Ptáčková.

Trénink neabsolvovala křídelnice Veronika Voráčková, která odstoupila z duelu s Řeckem kvůli obnoveným problémům s kotníkem. „Až předzápasová rozcvička ukáže, jestli bude schopná na sto procent nastoupit,“ uvedla Ptáčková na adresu včerejší oslavenkyně. Hráčka USK Praha pak dostala od týmu k 24. narozeninám dort.

Klíčovou postavou českého týmu je v dosavadním průběhu Petra Holešínská, která má soupeřky dobře načtené díky dřívějšímu působení v tamní soutěži. „Maďarky jsou hodně silné pod košem. Mají tam Bernadett Határovou, takže to bude veliký oříšek. Navíc mají i hráčky, které dokážou dobře střílet z dálky, takže se s tím budeme muset popasovat,“ prohlásila.

Ve vzduchu nevisí jen lákadlo semifinále, vítězný tým bude mít jistou účast v olympijské kvalifikaci. V opačném případě o ni bude dál bojovat. „Je to možná fráze, ale jdeme krok za krokem a vůbec nepřemýšlíme, jestli je to teď o kvalifikaci o olympiádu,“ přiznala Ptáčková.

Vítězky budou hrát v sobotu semifinále s úspěšnějším ze souboje mezi Španělskem a Německem. Poražené se s horším z této dvojice utkají o 5. až 8. místo a budou mít šanci bojovat nadále o olympijskou kvalifikaci. Do té se dostane pořádající Francie a dalších pět nejlepších týmů turnaje.

Česko   Maďarsko
42,9% střelba za 2 b. 50%
29,7% střelba 3 b. 38,1% 
75,9% TH 65%
33 doskoky 39
16 asistence 22
6 zisky 9

Eurobasket źen - čtvrtfinále (čtvrtek, Lublaň)

12.15   ČESKO-Maďarsko (živě ČT sport)
15.00   Belgie-Srbsko         (živě ČT sport)
18.00   Francie-Černá Hora
20.45   Španělsko-Německo

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud