22. června 2023 • 14:45

Maďarsko - Česko 62:61. Drama a slzy, sen o semifinále na ME je pryč

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je škoda... České basketbalistky prohrály ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Lublani s Maďarskem 61:62 a budou v sobotu bojovat o 5. až 8. místo s Německem. Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové dnes smazaly manko 17 bodů a díky koši Kateřiny Zeithammerové v závěru vedly 61:60, ale 3,6 sekundy před koncem rozhodla Debóra Franciska Dubeiová.



Těsnou porážku neodvrátilo ani 20 bodů Natálie Stoupalová. Za vítězky dala 17 bodů Cyesha Goreeová a double double zaznamenala díky 10 bodům a 11 doskokům Dubeiová.

Český tým na turnaji v Izraeli a Slovinsku postoupil mezi nejlepší osmičku po deseti letech. Na semifinále, kde byl naposledy v roce 2011, už nedosáhl. Nyní bude bojovat o postup do olympijské kvalifikace o hry v Paříži v příštím roce, kam se dostane vedle Francie pět nejlepších celků turnaje. Stačí k tomu v sobotu uspět v duelech o 5. až 8. místo.

Ptáčková se musela obejít bez křídelnice Veroniky Voráčkové, která si v pondělním osmifinále s Řeckem obnovila potíže s poraněným kotníkem. S týmem byla na předzápasové rozcvičce, ale do hry nezasáhla.

Maďarské vítězky skupiny D, které postoupily přímo do čtvrtfinále, v úvodu nemohly trefit přes minuty koš a Češky vedly 6:0. Soupeřky vyrovnaly, ale výběr trenérky Ptáčkové měl po první čtvrtině náskok 11:7.

Rozhodující změna podle videa

Maďarky se dostaly poprvé do vedení v 17. minutě a po sedmibodové šňůře unikly na 24:20. V poločase měly sedmibodový náskok.

Na přelomu první a druhé půle předvedly Maďarky třináctibodovou šňůru a vedly už 37:22. Přerušila ji až Emma Čechová a ukončila českou devítiminutovou pasáž bez bodu. Střelecké trápení prolomila trojkou a pěti body za sebou Dominika Paurová. Soupeřky se vzápětí vrátily do nejvyššího rozdílu v zápase 17 bodů, sérií 8:0 ale české hráčky zkorigovaly na 39:48 také díky pěti bodům Gabriely Andělové po sobě.

Na startu závěrečné čtvrtiny uklidnily Maďarky trojky Réka Lelikové a Ágnes Studerové. Bojující Češky stáhly ztrátu dvanáctibodovou šňůrou na 53:54, soupeřky utekly na čtyři body, ale Stoupalová trojkou snížila na jediný bod.

Po akci Zeithammerové 10,8 sekundy před koncem šel národní tým do vedení 61:60, ale potom sudí změnili podle videa původní rozhodnutí o autu pro český tým ve prospěch Maďarska a Dubeoivá zařídila svému týmu první postup do semifinále od roku 1997. Březinová s trojkovým pokusem z těžké pozice neuspěla.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku:

Čtvrtfinále (Lublaň):

Belgie - Srbsko 93:53 (49:31)
Nejvíce bodů: Meessemanová a Allemandová po 15, Linskensová a Vanloová po 14 - Andersonová 20, Cadjová 9, Djordjevičová 8.

Francie - Černá Hora 90:46 (44:26)
Nejvíce bodů: Badianeová 20, Grudaová 18, Fauthouxová 15 - Kovačevičová 9, Vučetičová 7.

Španělsko - Německo 67:42 (33:16)
Nejvíce bodů: Gilová 13, Quevedová 11, Casasová a Cazorlaová po 10 - Greinacherová 9, Gulichová a Wilkeová po 6.  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud