Adam Nenadál
4. prosince 2019 • 17:31

20letý matador: PĚT důvodů, proč je Dončič jedním z TOP sportovců roku

Vstoupit do diskuse
0
  • Luka Dončič táhne svými fenomenálními výkony Dallas do play offLuka Dončič táhne svými fenomenálními výkony Dallas do play offFOTO: Reuters

    Giannis Antetokounmpo, LeBron James, James Harden… a Luka Dončič. Nová sezona NBA má po dvaceti zápasech čtyři vládce. První tři jmenovaní se během své kariéry alespoň jednou polaskali s trofejí pro Nejužitečnějšího hráče ligy (James dokonce hned čtyřikrát), ten poslední je dvacetiletý kluk ze Slovinska. Luka Dončič ve své druhé sezoně v nejlepší lize světa nastřádal za dvě desítky duelů neskutečné průměry: 30,7 bodu, 10,3 doskoku a 9,4 asistence na zápas. Díky němu jsou Dallas Mavericks v nabušené Západní konferenci na postupové pozici do play off a Dončič atakuje historické rekordy. Tady je pět důvodů, proč patří fenomén Dončič k nejlepším sportovcům světa za kalendářní rok 2019.

  • Věk

    Dončičovi je dvacet let. DVACET LET. Michael Jordan v jeho věku načínal třetí sezonu na univerzitě v Severní Karolíně, Dončič hraje profesionální basketbal od šestnácti let – do roku 2018 za Real Madrid, teď za Mavericks. „Vždycky jsem trénoval se staršími kluky, kteří byli větší, rychlejší a silnější než já,“ vrací se ke svým začátkům rodák z Lublaně, jehož otec byl rovněž basketbalista. Dončič na palubovce působí naprosto suverénně, nedělá chyby mladých hráčů, jeho drzé přihrávky prozrazují originální basketbalovou imaginaci protřelého rutinéra. „Hraje se zkušeností, jakou já jsem nikdy neměl – a kterou nemám možná ani teď,“ složil mu uprostřed své 21. sezony legendární Dirk Nowitzki, který loni v Dallasu zažil Dončiče coby nováčka; ne nadarmo je jednou z Dončičových přezdívek „Matador.“ „U žádného mladého hráče jsem neviděl takový přehled, jaký má on,“ říká Nowitzki, nejlepší (zatím) Evropan v historii NBA.

    19

    Dončičovi bylo jen devatenáct let, když byl zvolen MVP Euroligy za sezonu 2017 – 2018. Stal se tak nejmladším vítězem této trofeje v historii soutěže.

    Těžko hledat jiného Evropana, který byl měl v pouhých 20 letech takovou pozici.Foto Reuters

  • Fyzická konstituce

    „Matador“ nevypadá na první pohled jako nejlepší hráč na palubovce. Ani na ten druhý. A možná ani ne na třetí. V éře nadpozemsky atleticky vybavených borců jako Antetokounmpo nebo James působí Luka trochu jako basketbalista z minulého století. Při své výšce 201 cm nepřehrává soupeře rychlostí, nemá výbušnost Russella Westbrooka ani fyzické parametry Paula George nebo Kawhiho Leonarda. Někdy dokonce vypadá jako vyloženě pomalý hráč. „Bude mít problémy s rychlostí v NBA,“ varovali skeptici před draftem v roce 2018. „Všechny jsem musel vždycky přehrát hlavou,“ ví Dončič. A to si přenesl i do NBA. Fantasticky střílí z dálky, dovede obránce rozkývat a rozhodit tak jejich stabilitu, umí využít každý dostupný (a často i ten nemožný) úhel pro přihrávku. „Jeho klid v těžkých situacích a nájezdech je úžasný,“ všiml si Donovan Mitchell, další mladá hvězda NBA.

    104 kg

    Váha slovinského křídla se pohybuje kolem metráku. Kdyby Dončič pár kilo shodil, nikdo by se asi nezlobil.

    Dončič září v NBA i navzdory své fyzické konstituci. Tělesná váha Slovince přesahuje metrák.Foto Reuters

  • Všestrannost

    Ještě v polovině listopadu byl Dončič jediným hráčem NBA, který byl v TOP 10 v průměru bodů, asistencí a doskoků na zápas (v dalších zápasech pak přišel mírný pokles v počtu doskočených míčů). Je skutečně možné, že by byl dvacetiletý mladíček nejvšestrannějším hráčem ligy? Univerzálnější, než LeBron James nebo Russell Westbrook? „Umí všechno. Rozumí tomu, co se děje na palubovce, a dělá správná rozhodnutí. Je jednoduše fenomenální,“ nedrží se zpátky nejrespektovanější kouč Gregg Popovich ze San Antonia. 20. listopadu překonal rekord Oscara Robertsona, když coby nejmladší hráč v historii zaznamenal ve dvou zápasech po sobě triple-double a zároveň se v nich dostal přes 35 nastřílených bodů. Od roku 1984 se tohle mimochodem podařilo jen třem jiným hráčům. Jejich jména? Michael Jordan, Russell Westbrook a James Harden.

    42

    Tolik bodů je zatím Dončičovo střelecké maximum v NBA. Při vítězství nad San Antoniem přidal ještě 11 doskoků a 12 asistencí.

    Maximem Luky Dončiče v NBA je zatím 42 bodů za zápas.Foto Reuters

  • Lepší než LeBron

    Báječné statistiky obou hvězd svádějí ke vzájemnému srovnání. Že je to příliš troufalé? Možná. Slovinský basketbalový génius má každopádně lepší čísla v bodech, doskocích i asistencích, než měl ve své druhé sezoně LeBron James… Je to jen těžko k uvěření, ale je to tak. „Nemyslím, že by ho úroveň NBA jakkoliv vyděsila,“ říká na Dončičovu adresu sám „Král“. „Na hráčích z Evropy je nejlepší, že dostanou šanci hrát mezi profesionály v podstatě už jako malí kluci,“ dodává James, který se před Slovincem musel sklonit po posledním vzájemném měření sil, kdy Mavericks přeťali desetizápasovou vítěznou šňůru Lakers a Dončič nastřílel 27 bodů, zatímco James „jen“ 25…

    27,2

    Bodový průměr LeBrona Jamese v druhé sezoně v NBA. Dončič si zatím drží průměr 30, 7 bodu na zápas.

    Paul George se snaží zastavit Luku DončičeFoto AP Photo/Tony Gutierrez

  • Schopnost hrát pod tlakem

    Tohle se nedá naučit, s tím se sportovec musí narodit. Luka Dončič je hráčem, který má balon v rukou v koncovkách zápasů: on je tím, kdo rozhoduje o akcích, kdo zakončuje a uvolňuje parťáky. Žádný dvacetiletý Evropan před ním neměl v NBA takovou pozici. „Je vidět, že zkušenost z velkých zápasů v Evropě mu v tomhle ohledu pomáhá,“ všiml si Steph Curry, MVP ligy z let 2015 a 2016. „Luka je výjimečný hráč a nepřipomíná mi žádného basketbalistu z historie téhle hry,“ přidal se Dončičův kouč z Dallasu Rick Carlisle. Je navíc takřka jisté, že s přibývajícími zkušenosti bude Dončičova vrozená chladnokrevnost podpořena dalšími a dalšími zkušenostmi z NBA. „Ten chlap bude problém. Vlastně už je problém,“ ulevil si Curryho spoluhráč Draymond Green: „Bude tady ještě dlouho a bude jen a jen lepší.“ Pro basketbalový svět báječná představa, pro ostatní týmy NBA noční můra.

    32,4 bodu, 10,3 doskoku, 10,4 asistence

    Dončič měl v patnácti listopadových zápasech NBA průměr triple-double. Jedinými hráči, kterým se podařilo udržet si tento měsíční průměr a zároveň překonat třicetibodovou hranici, byli Oscar Robertson (pětkrát) a Russell Westbrook (dvakrát).

    Luka Dončič v derby zaválelFoto AP Photo/David J. Phillip

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud