Jan Jaroch
Premium
10. ledna 2022 • 12:37

Král LeBron popírá čas: 37 let a stále vládne. Jak fanaticky pečuje o tělo?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předposlední prosincový den oslavil sedmatřicetiny. V NBA má na tachometru natočeno přes 62 000 minut. A svět žasne, jelikož nejeví známky stárnutí. Průměr 28,7 bodu na zápas je jeho nejlepší za dvanáct let. Lze porazit čas? Nikoliv, LeBron James se mu však vzpírá jako žádná basketbalová hvězda před ním. I v devatenácté sezoně zůstává hříčkou přírody. Za dva roky by se mohl stát nejlepším střelcem dějin a pak si zahrát nejlepší ligu planety se synem.



Kdosi na Twitteru spočítal, že LeBron James už strávil větší polovinu života coby hráč NBA. „Cože, chlape!!!“ reagoval sám král, když si uvědomil, že doba od jeho narození (30. prosince 1984) až po draft do NBA (26. června 2003) je kratší, než co je basketbalovým profesionálem.

Na konci prosince LeBron oslavil sedmatřicáté narozeniny, včetně play off odehrál v NBA přes 62 000 minut, 51 000 minut v základní části (4. v dějinách) a v play off přes 11 000 (1. v dějinách). Po takové porci už těla jeho všech slavných předchůdců začala vypovídat službu, on však stále působí silně a posouvá hranice možného.

„Tenhle chlap je ztělesněním rčení o zrajícím víně. Pořád se zlepšuje. Možná už nevyskočí na horní okraj desky, ale stále se vznáší proklatě vysoko,“ prohlásil asistent LA Lakers David Fizdale, jehož tým v sezoně posílá Jamese na 36,9 minuty na hřiště. Jen dva hráči v lize tráví průměrně na palubovce delší dobu. „Pořád řešíme, jestli ho nepřetěžujeme, jestli není unavený. Ale on se pokaždé vrátí silnější a čerstvější než dřív,“ kroutí hlavou Fizdale. A to už ani nemluví o tom, že jednou nastupuje James na rozehrávce, podruhé coby pivot.

LeBron ve svém věku zvládá věci, které jako mladší nedokázal. Jako například osm trefených trojek do koše Memphisu na konci prosince. Z posledních deseti zápasů se devětkrát dostal na třicet a víc bodů, s průměrem 28,7 je druhým nejlepším střelcem ligy za brooklynským Kevinem Durantem (29,9). To vše v 37 letech!

Jak dlouho v tomhle módu, kdy fyzicky dominuje nad o generaci mladšími borci, může vydržet? Jak dlouho ještě chce hrát? „Pořád hraju na dost vysoké úrovni

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud