Jan Jaroch
20. dubna 2022 • 19:15

Boj o cenu pro nejužitečnějšího hráče v NBA: Opět Evropan, či Kamerunec?

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snad v každé jiné sezoně by jeden z těch tří získal cenu MVP. A možná i jednohlasně. Současný ročník NBA však nabízí boj o křeslo nejužitečnějšího hráče ligy jako ještě nikdy. Srb Nikola Jokič, Řek Giannis Antetokounmpo a Kamerunec Joel Embiid odehráli sezonu z říše snů, jen jeden však bude korunován tím NEJ. A nejvíc se věří obhájci trofeje Jokičovi.



Ve sférách internetu se vedou zapálené a často i útočné debaty ve stylu Losna, nebo Mažňák. Tentokrát však nejde o volbu Velkého Vonta z Rychlých šípů, nýbrž o pasování na krále oranžového míče.

Jak těsný a historický je to souboj? Sedmadvacetiletý génius Nikola Jokič odehrál statisticky ještě lepší sezonu než tu předchozí, za kterou ho loni 91 ze 101 expertů dalo na první místo v hlasování o nejužitečnějšího hráče ligy. Borec, jenž byl na draftu vybrán až ve druhém kole jako 41. v pořadí, už psal tehdy historii. A byť je i nyní favoritem na MVP, stejně není zřejmé, že cenu získá.

Za posledních šest měsíců Jokič pravděpodobně odehrál nejlepší sezonu, jakou kdy kdo v NBA předvedl. Jako první v dějinách zaznamenal v jednom ročníku 2000 bodů, 1000 doskoků a 500 asistencí. Rekordní výkon dějin zaznamenal také v užitečnosti (PER), kdy se dostal na hranici 33. Nikdo před ním nedosáhl ani na 32.

To vše v roce, kdy byl jeho Denver brutálně oslabený o druhého (Jamal Murray) i třetího nejlepšího hráče týmu (Michael Porter Jr.) a obrany spřádaly plány, jak eliminovat srbského génia. 211 centimetrů vysoký dlouhán dělá pro Nuggets v podstatě všechno. Rozehrává útoky, doskakuje, střílí body. Hrubě oslabený tým dovedl k bilanci 48:34 a šestému místu v našlapané Západní konferenci. K dokonalosti snad už jen chybí, aby řídil týmový autobus.

Když začátkem dubna nasázel San Antoniu 41 bodů a přidal 17 doskoků, dostal trenér soupeře Gregg Popovich otázku, zda je důležitější Jokiče odříznout od jeho skvostných přihrávek, či zkázonosných střel na koš. „Vůbec netuším. A nemyslím, že by na to někdo přišel. Tak dobrý je,“ opáčila trenérská legenda, kouč s nejvíc výhrami v historii NBA.

Ano, kromě průměru 27,1 bodu na zápas v sezoně Jokič střádal i 7,9 asistence. Z celé ligy byl v téhle statistice, jež je doménou rozehrávačů, osmý nejlepší. V bodech byl šestý a v doskočených míčích (13,8) druhý. To všechno ve chvíli, kdy si na rozdíl od dalších hvězd nebere volno a chyběl jen v osmi zápasech sezony.

„Doufám, že vyhraje Embiid, budu mu fandit. Ale jestli si MVP někdo skutečně zaslouží, je to Jokič. Nevynechává zápasy, každý večer je nachystaný a předvádí něco neskutečného. Měl ještě lepší sezonu než tu poslední, kdy cenu získal. V takové chvíli nemůžete ztratit svůj status, pokud bude hlasování fér,“ prohlásil i Dr. J – Julius Erving, předchůdce Michaela Jordana a legenda Philadelphie, v jejímž dresu září právě Embiid.

Excentrický rodák z Kamerunu, který začal hrát basketbal až v patnácti letech, získal letos titul krále střelců. S průměrem 30,6 bodu na utkání se mu to povedlo jako prvnímu pivotovi od roku 2000, kdy dominoval Shaquille O´Neal.

„Ať už to dopadne, jak chce, je skvělé vidět, že vysocí hráči jsou tak dominantní a cizinci vládnou Američanům v jejich vlastním sportu,“ kývnul Kamerunec na parťáka ze Srbska Jokiče a Řeka Antetokounmpa, lídra posledních mistrů NBA.

Ti dva si přes všechnu Embiidovu snahu rozdělili tři z posledních čtyř titulů MVP. A letos by evropská dominance měla pokračovat.

Poslední MVP NBA

2021 Nikola Jokič
2020 Giannis Antetokounmpo
2019 Giannis Antetokounmpo
2018 James Harden
2017 Russell Westbrook
2016 Steph Curry
2015 Steph Curry
2014 Kevin Durant
2013 LeBron James
2012 LeBron James

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud