16. května 2022 • 15:30

Poslední se smál frajer Luka! Dončič navázal na ikonu, pomsta i za draft

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro arizonské publikum ve Phoenixu to byl skličující večer. Místní Suns odehráli katastrofální sedmý zápas série s Dallasem. Už v poločase (27:57) na ně diváci bučeli a před začátkem čtvrté čtvrtiny houfně opouštěli hlediště. Výbuch nejlepšího týmu základní části 90:123 měl historické parametry. Podobně jako výkon jeho kata Luky Dončiče. Ten jen za první poločas nastřádal 27 bodů, stejně jako celý tým Phoenixu dohromady. Mavericks nyní čeká finále Západní konference proti Golden State, na Východě se střetnou Boston a Miami.



Od stropu nepadaly konfety, v původně vyprodaném Footprint Center zbyly jen ostrůvky dallaských příznivců. A před jejich zraky se rozesmátý Luka Dončič objal s neméně šťastným Dirkem Nowitzkim. Německá legenda, jež strávila všech 21 sezon v NBA v dresu Dallasu, gratulovala slovinskému nástupci, jenž se mezi velikány basketbalových dějin žene mílovými kroky.

Třiadvacetiletý Dončič právě prožíval nejslastnější chvíle své čtyřleté kariéry v NBA. Poprvé dotáhl svůj Dallas do konferenčního finále. Navíc v situaci, kdy byli Mavericks považovaní za totálního outsidera série s Phoenixem a během níž už postupně prohrávali 0:2 a 2:3 na zápasy.

„Nemůžu se přestat smát, jsem prostě strašně šťastný,“ líčil zázračný kluk z Lublaně, jenž se pod sedmým zápasem podepsal 35 body, 10 doskoky a 4 asistencemi. To vše za pouhých 30 minut hry, celou poslední čtvrtinu už si jen užíval na lavičce. „Tohle jsme si zasloužili. Makali jsme celou sérii. Možná jsme v ní pár zápasů nebyli ve své kůži, ale celá šatna pořád věřila. A v sedmém zápase jsme vyslali jasný vzkaz,“ tetelil se Dončič Blahem.

Ten vzkaz nemohl být jasnější. Play off rozhodují individuální výkony a Dončič byl jasně nejlepším borcem na hřišti ze všech. Jeho průměry? 32,7 bodu, 9,9 doskoku, 7,0 asistence. Ve všech třech kategoriích se mu nemohl nikdo rovnat. Dallas postoupil do finále Západní konference poprvé od roku 2011, kdy Texasanům Dirk Nowitzki vystřílel dosud jejich jediný titul.

Dallas dotáhl k sedmému zápasu proti Phoenixu hvězdný Luka Dončič
Dallas dotáhl k sedmému zápasu proti Phoenixu hvězdný Luka Dončič

Pro Dončiče měl triumf ještě osobní podtext. V přímé konfrontaci jasně zastínil DeAndreho Aytona, dlouhána, kterého si Phoenix vybral na draftu v roce 2018 před ním jako prvního. Defenzivní pilíř Ayton v rozhodujícím zápase odehrál jen 17 minut, mluví se o konfliktu v šatně a jeho možném odchodu z Phoenixu.

Na rozklížení týmu Suns mělo vliv i nespecifikované zranění dirigenta Chrise Paula, šestý zápas prohrál Phoenix o 27 bodů a rozhodující doma o 33. Šlo o druhý nejjednoznačnější výsledek v dějinách sedmých zápasů NBA na cizí palubovce. Překoná ho jen triumf Philadelphia Warriors proti St. Louis Bombers o 39 bodů z roku 1948.

„Nikdo nám nedával šanci, každý tvrdil, že to bude splachovačka. Byla, ale opačným směrem,“ usmíval se kouč Dallasu Jason Kidd. Ten velebil celý tým a hlavně Dončiče, jenž v tak mladém věku dokáže v nejdůležitějších mačích přijít s největšími výkony.

„Na tyhle momenty je stavěný, dělá to už snad od devíti let,“ smál se jeho spoluhráč Jalen Brunson v narážce na fakt, že do NBA mířil Slovinec jako devatenáctiletý s titulem z mistrovství Evropy, z ACB ligy s Realem Madrid i Euroligy.

Času na oslavy ale v Dallasu moc nemají. Již ve středu začínají konferenční finále proti Stephu Currymu a Golden State Warriors. A smějící se Luka bude opět v plné permanenci.

NBA v číslech

Východní konference - 7. zápas: Boston - Milwaukee 109:81, konečný stav série 4:3.

Západní konference - 7. zápas: Phoenix - Dallas 90:123, konečný stav série 3:4.

Vyvrcholení NBA

finále Východní konference

Miami Heat (1) – Boston Celtics (2)

finále Západní konference

Golden State Warriors (3) – Dallas Mavericks (4)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud