19. dubna 2024 • 14:50

Už i v Americe. Jsme jen loutky, vadí hráčům sázkaři. NBA má první distanc

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stín sázkařských podvodů dopadl i na basketbalovou NBA. Ta doživotně vyloučila čtyřiadvacetiletého pivota Toronta Jontaye Portera, jenž sázel i na to, že podá podprůměrný výkon, než jaký v jeho individuálních statistikách čekali bookmakeři. „Kardinální hřích,“ zahřímal komisoonář NBA Adam Silver, když mladšího bratra hvězdného Michaela Portera juniora z mistrovského Denveru navždy vykázal z ligy.



Podle mnohých jde jen ale o špičku ledovce. Sázet na sport je dnes legální ve 38 amerických státech, čemuž dalo zelenou rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2018. Za rok 2023 Američané prosázeli na sport rekordních 120 bilionů dolarů, sázkařský průmysl z toho vykázal výdělek 10 bilionů.

Společnosti jako DraftKings, FanDuel a BetMGM mají sponzorské smlouvy s NBA, některé týmy přímo hostí sázkové kanceláře ve svých halách a berou si procenta z objemu přijatých sázek. Nový zdroj příjmů z dramaticky bujícího byznysu však není zadarmo.

Kouč Clevelandu Cavaliers J.B. Bickerstaff vyjádřil nedávno rozčarování ze současných poměrů. „Sázkaři si na mě sehnali číslo, dostávám šílené zprávy o mých dětech. Vědí, kde bydlím. Tohle už je nebezpečná hra, pohybujeme se na hraně!“ zlobil se. Stalo se běžným koloritem, že hráči jsou na veřejnosti atakováni s dotazy na své zdraví, kdo nastoupí do zápasu či kdo je zraněný. „Pro půlku světa jsme jen loutky, které mají pomoci k výdělku na DraftKings nebo jinde. Na sociálních médiích už skoro jiné vzkazy nedostávám,“ povzdechl si Tyrese Haliburton, hvězda Indiany.

Pochyby pak vyvolávají i mnohé sporné výroky rozhodčích, jak demonstroval Rudy Gobert z Minnesoty. „Myslím, že někdy jde o víc než jejich chyby,“ prohlásil po zápase, v němž směrem k sudímu Scottu Fosterovi ukázal gesto vyjadřující peníze. Francouzského dlouhána přišlo draho - 100 tisíc dolarů na pokutě od NBA.

Komisionář Silver tvrdě trestá byť náznak znevěrohodnění čistoty ligy. I proto přišel tak exemplární trest pro sázkaře Jontaye Portera, byť k dopingu či domácímu násilí se NBA staví mnohem shovívavěji.

Čtyřiadvacetiletý Porter podepsal koncem loňského roku dvoucestnou smlouvu s Torontem. Pohyboval se mezi prvním týmem a farmou v G League. Vyšetřování ukázalo, že 208 centimetrů vysoký borec udělal prostřednictvím účtu svého kumpána 13 sázek v rozmezí 15 až 22 000 dolarů. Celkem vsadil 54 094 vsazených dolarů a vyhrál díky tomu 21 965 dolarů navíc (zhruba půl milionu korun).

Nejkřiklavějším případem je zápas z 20. března proti Sacramentu. V období před ním podával Porter nadstandardní výkony a bookmakeři vypsali hranici jeho statistik proti Kings na 7,5 bodu a 5,5 doskoku. Porter však v utkání ani jednou nevystřelil na koš, po necelých třech minutách na palubovce se nechal vystřídat s tím, že je nemocný a nemůže pokračovat. Kdosi na to, že podá podprůměrmý výkon, vsadil 80 000 dolarů s potenciální výhrou 1,1 milionu dolarů. Ta nikdy nebyla vyplacena, jelikož neobvykle vysoká částka spustila alarm na radarech monitorující podezřelé sázky a spustilo se vyšetřování.

Ani ne po měsíci je Jontay Porter doživotně vykázaný z NBA. Za sázení jako první aktivní hráč ligy po sedmdesáti letech. „Není nic důležitějšího než ochránit integritu NBA pro naše fanoušky, týmy a všechny spojené s naším sportem, a proto jsou nestoudná porušení pravidel o sázení, kterých se Porter dopustil, potrestána tím nejpřísnějším trestem,“ uvedl komisionář Silver.

Že by měla NBA vyhráno, se však rozhodně říci nedá…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud