6. ledna 2014 • 14:41

Rodman je zpět v Severní Koreji! Zahraje diktátorovi k narozeninám

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parta vysloužilých hráčů NBA vedená Dennisem Rodmanem dorazila do Severní Koreje. Ve středu sehraje utkání proti reprezentaci země, jejíž vůdce Kim Čong-un slaví ten den narozeniny. Kolikáté? To není jisté, neboť o jeho životních datech neexistují spolehlivé informace. BBC však zmiňuje, že jde o Kimovy třicetiny.



Jisté však je, že dvaapadesátiletý Rodman nazývá diktátora přítelem na celý život a utkání označuje za „basketbalovou diplomacii“. Vedle bývalé hvězdy Chicago Bulls se na palubovce v Pchjongjangu představí další známá jména minulosti NBA – Cliff Robinson, Vin Baker či rozehrávač Kenny Anderson.

„Lidé říkají o Severní Koreii mnoho negativních věcí. A já jim chci ukázat, že to není tak špatné,“ prohlásil Rodman, který Severní Koreu navštívil již počtvrté a podle svých předchozích vyjádření si s Kim Čong-unem výborně porozuměl.

Dennis Rodman se už v Severní Koreji cítí skoro jako doma Dennis Rodman se už v Severní Koreji cítí skoro jako domaFoto ČTK

Rodmanova aktivita v totalitní zemi je předmět ostré kritiky nejen v USA. „A co mi ti kritici udělají? Zastřelí mě?“ opáčil prý Rodman na letišti v Pekingu, odkud do Severní Koreje odletěl. Basketbalová exhibice podle něj nebude ovlivněna událostmi z minulého měsíce, kdy nechal Kim Čong-un popravit svého strýce Čang Song-tcheka. Podle některých informací došlo k popravě tak, že Čang Song-tcheka a jeho pět blízkých spolupracovníků roztrhala smečka 120 hladových psů.

O tom ani o závažném porušování lidských práv nehodlá Rodman mluvit. Uprchlíci přitom odhadují, že v zemi může být drženo až 120 000 odpůrců režimu v koncentračních táborech.

„Mé předchozí cesty mi umožnily pocítit nadšení a vřelost fanoušků. Pozitivní vzpomínky a úsměvy na tvářích dětí i jejich rodin jsou odměnou za naše velké nasazení, které jsme použili ke splnění této mise,“ prohlásil Rodman.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud