12. února 2014 • 20:23

Naděje žije! Nymburk porazil Haifu a má šanci na play off Eurocupu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburku porazili v 5. kole Evropského poháru Maccabi Haifa 68:53 a udrželi naději na postup do play off. Český mistr sice v pražské Tipsport Areně až do poslední čtvrtiny prohrával, po velkém obratu si ale vybojoval možnost zahrát si v posledním zápase skupiny K proti Sieně o čtvrtfinálovou účast.



Po vyrovnané první čtvrtině, kterou Nymburk vyhrál o jediný bod, se ve druhé domácím přestalo dařit střelecky a Maccabi dokonce v jednu chvíli vedlo o 17 bodů. Na poločasovou pauzu český celek odešel za nepříznivého stavu 21:32.

"Hráli jsme hrozně měkce, ani jsme nefaulovali. V šatně jsem proto klukům řekl, že musí přitvrdit a být agresivnější. Řekl jsem jim, že není cesty zpět, tak aby ukázali srdce a charakter," prohlásil trenér Nymburku Kestutis Kemzura. "Potřebovali jsme restartovat hru a nahodit útok," přidal Vojtěch Hruban.

Po přestávce, během které se na palubovce dočkal gratulace k nedávným sedmdesátinám někdejší slavný československý reprezentant Jiří Zídek starší, Nymburk nastoupil jako vyměněný. Díky dvěma rychlým trojkám Hrubana dokázal snížit a i přes menší zaváhání zhruba v polovině třetí čtvrtiny držel se soupeřem krok a do závěrečného dějství nastoupil jen se tříbodovým mankem.

"Dostali jsme se do laufu, zatímco oni byli hrozně dole, protože ztratili velký náskok. My jsme to sami zažili několikrát, takže víme, že v takových chvílích je potřeba soupeře dorazit - zapíchnout dýku a ještě jí otočit," uvedl Hruban.

Velký obrat Nymburk dokonal v poslední čtvrtině, ve které dovolil soupeři vstřelit pouhé dva body a sám jich naopak dal dvacet. "Nepamatuji si, že bych něco takového zažil. A to nemluvím jen o Nymburku, ale i o předchozích působištích," prohlásil Kemzura.

"Jak nám první půlka vyšla skvěle, tak po přestávce nám nešlo vůbec nic. Kazili jsme úplně všechno. Teď nám nezbývá nic jiného než zapomenout a pokud možno si zvednout sebevědomí v nejbližším zápase v domácí lize," řekl kouč Maccabi Danny Franko.

O postup si český celek zahraje proti Sieně a za předpokladu, že Maccabi prohraje s Chimki Moskva, může mu v Itálii stačit i porážka o dva body. "Karty jsou rozdané dobře, ale s tím nejde kalkulovat, protože hrát na prohru je vždycky špatně," uvedl Hruban.

"Zatím jsme si jen vybojovali velmi slušnou šanci, takže ještě nic neslavíme a neskáčeme radostí. Pořád totiž tuhle příležitost musíme proměnit," přidal Kemzura.

Evropský pohár basketbalistů - osmifinálová skupina K, 5. kolo:

ČEZ Basketball Nymburk - Maccabi Haifa 68:53 (11:10, 21:32, 48:51)

Nejvíce bodů: Simmons 16, Ilievski 13, Mahalbašič 12, Hruban 10 - Jivzori 13, Smith 11, Roth 9. Rozhodčí: Taurino (It.), Biricik (Tur.), Perea (Šp.). Fauly: 15:23. Trestné hody: 20/12 - 7/3. Trojky: 8:6.

Chimki Moskva - Montepaschi Siena 85:73.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud