19. května 2015 • 20:09

Basketbalisté Prostějova slaví ligový bronz, rozhodl drtivý nástup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Prostějova vybojovali bronzové medaile v NBL. V rozhodujícím duelu o třetí místo porazili na domácí palubovce Opavu 89:60 a sérii vyhráli 2:1 na zápasy. Hanáci se udrželi na medailových pozicích po druhých místech v předchozích pěti letech. Opava naopak zisk bronzu nezopakovala.



"Sezona se povedla. Vyhráli jsme Český pohár, přestože nebylo finále, tak si bronzu vážíme, a jako jediní jsme dokázali porazit Nymburk," řekl prostějovský kouč Zbyněk Choleva s připomínkou říjnové výhry nad obhájci titulu 111:101 po prodloužení.

Sérii o bronz rozhodlo domácí prostředí. V něm oba týmy slavily v předchozích dvou zápasech vysoká vítězství. Zejména pak Prostějov, který bitvu poražených semifinalistů zahájil výhrou o třicet bodů (94:64). Zatímco před týdnem Orli zlomili soupeře až v poslední čtvrtině, tentokrát se jim to povedlo hned v úvodu.

Domácí totiž dali prvních 21 bodů zápasu, z toho se o 17 bodů včetně čtyř trojek postaralo duo Tomáš Mrviš, Pavel Slezák. Opavané skórovali poprvé až v polovině sedmé minuty ze své jedenácté střely a po dvou oddechových časech. V poločase pak byl rozdíl bez jednoho bodu už třicetibodový (43:14) a i přes přesnější mušku Slezanů po změně stran byl stejný i na konci dávno rozhodnutého utkání.

"Zápas rozhodl náš skvělý začátek, v obraně jsme byli velmi pozorní a důslední, také agresivní a to samé se nám podařilo v útoku. Je fantastická věc udržet soupeře za první půlku na 14 bodech. Pak byla otázka udržet stejnou koncentraci do druhé půlky," řekl Choleva.

Slezák se stal s 19 body nejlepším střelcem zápasu, v týmu soupeře se na 13 bodů dostal Radim Klečka. Hanáci jednoznačně předčili hosty na doskoku, pod košem získali 46 míčů proti opavským 25 úspěchům.

"Těžko se mi to hodnotí, rozhodlo prvních pět minut, kdy jsme byli svázaní a nebyli jsme schopni trefit zařízení. Soupeř na nás vlítl a celý první poločas byl lepší. Kluci měli snahu, ale bylo to křečovité a nebyl nikdo, kdo by zvedl ten prapor a vlil trošku naděje," litoval opavský trenér Petr Czudek. "I když to dnes bolí, tak celkově sezonu hodnotím pozitivně," dodal.

Utkání o 3. místo v lize basketbalistů - 3. zápas:

Prostějov - Opava 89:60 (27:7, 43:14, 66:37)

Nejvíce bodů: Slezák 19, Švrdlík 13, Mrviš 12, Nečas 11, Peterka 10 - Klečka 13, Kvapil 10, Cvek a Šiřina po 9. Fauly: 18:25. Trestné hody: 27/19 - 12/7. Trojky: 10:5. Doskoky: 46:25. Konečný stav série: 2:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud