Ivo Pospíšil
18. ledna 2019 • 12:45

Satoranský ve hře o miliony. Stane se nejlépe placeným sportovcem z Česka?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | První velkou bitvu vyhrál. Trenér, který ho ještě vloni bez vysvětlení odstavil, mu teď dává prostor. Spoluhráči si chválí jeho vliv a um. Washington Wizards se s ním v NBA zvedají. Spojí s nimi ale i svou další budoucnost, nebo vsadí na možný lukrativnější kontrakt jinde? „Zatím to neřeším,“ míní Tomáš Satoranský. Ale brzo bude. Po sezoně mu smlouva končí a má našlápnuto k tomu, aby se s tou další stal nejlépe placeným českým sportovcem. 



Když měl před čtvrtečním zápasem v Londýně s NY Knicks vzpomínat na svůj poslední velký český rekordní počin, zasmál se: „Po zápase s Milwaukee mi lidi začali říkat Mr. Triple Double. A já odpovídal: Počkejte do dalšího mače. A nakonec se to potvrdilo, protože to bylo špatné utkání,“ vyprávěl Tomáš Satoranský. „To je pro NBA typické. Never high, never low – prostě se nesmí být nikdy moc nahoře nebo dole.“

Bude mu tahle mantra znít v hlavě i v příštích týdnech a měsících? Vedle toho, že s Washington Wizards bude chtít v NBA urvat příčky zajišťující play off, čeká ho mimo palubovky i další velká bitva. Bitva o miliony. Poker o novou smlouvu, která mu po této sezoně končí. A zdá se, že má dvě možnosti. Prodloužit s Wizards ještě během aktuálního ročníku, nebo počkat na léto a třeba lepší nabídku z jiné části Ameriky. 

PLAT TOMÁŠE SATORANSKÉHO V NBA
2019/20 ?????
2018/19
Washington Wizards
3,1 milionu dolarů
2017/18
Washington Wizards
3 miliony dolarů
2016/17
Washington Wizards
2,8 milionu dolarů

Co se jeho aktuálního zaměstnavatele týče, tam se vše rýsuje jasně, některé kroky už byly prý i zadány. „Dle několika zdrojů, které se na schůzce podílejí, začaly obě strany již předběžně jednat,“ napsal například minulý týden redaktor NBC Sports Chase Hughes. Jaká je realita? 

„Jednání nemohu potvrdit ani vyvrátit. Zájem ze strany Wizards o Tomáše je dlouhodobý, ale nyní je brzy cokoliv předjímat,“ informoval v Londýně agent Satoranského Phillip Parun a i samotný český rozehrávač byl na přímé otázky opatrný. „Žádná oficiální jednání jsem nevedl. Snažím se jen soustředit na to, co se děje během sezony, a na zápasy. Co má přijít, přijde, a je na agentovi a na mně, abychom to po sezoně vyřešili. Nerad se tím zabývám teď, v probíhající sezoně,“ uvedl Satoranský. 

Quo vadis, Domine. 

S životem ve Washingtonu je maximálně spokojený, s manželkou Annou očekávají v příštích týdnech narození potomka. Dávalo by smysl zůstat a předčasně podepsat. Ale co když se tím „okrade“ o lukrativnější laso z jiné části Spojených států z lépe vedené organizace? 

Tomáš Satoranský byl u velké výhry Washingtonu proti New York Knicks v utkání NBA v Londýně
Tomáš Satoranský byl u velké výhry Washingtonu proti New York Knicks v utkání NBA v Londýně

„Washington by se rád dohodl už před létem,“ napsal Hughes a je to logické, neboť klub si bude chtít českého rozehrávače před případnými zájemci co nejdříve pojistit. Jenže v jednání je bude limitovat závažný faktor: peníze, které mu tým bude moci nabídnout.

Jen na platy Johna Walla, Bradleyho Beala a Otto Portera by totiž v příští sezoně měli Wizards vynaložit až 92,3 milionu dolarů. To je bude při nutném dodržování platového stropu (pro další sezonu 109 milionů dolarů) tlačit nejen do změn v kádru (mluví se hlavně o trejdu Portera), ale výrazně je to omezí i v jednání se Satoranským. 

NA KOLIK SI PŘIJDOU PŘÍŠTÍ ROK NĚKTEŘÍ JEHO SPOLUHRÁČI
John Wall 38,1 milionu dolarů
Otto Porter 27,2 milionu dolarů
Bradley Beal 27 milionu dolarů
Ian Mahinmi 16 milionu dolarů

Je jasné, že gáže 3,1 milionu dolarů za sezonu, jakou český rozehrávač bere teď, bude minulostí. Tím spíš, že jeho francouzský spoluhráč Ian Mahinmi má brát 16 milionů dolarů. Podle znění kolektivní smlouvy mohou Wizards v Satoranského případě nabídnout během rozehrané sezony kontrakt navýšený maximálně na 120 procent průměrného ligového platu, což je podle odhadu serveru Bulletsforever. com roční gáže 10-12 milionů dolarů.

Tak vysokou sumou by měl český basketbalista našlápnuto stát se nejlépe placeným českým sportovcem, kterým je hokejista Philadelphie Jakub Voráček s gáží ve výši 9,25 milionu dolarů ročně (2019/20). Otázkou ovšem je, jestli si podobnou cifru budou moci Wizards dovolit. 

Pokud by Satoranský vsadil na sebe a věřil si, že se mu nepřestane dařit až do konce sezony, může se v létě dočkat neomezeně lukrativního lasa od konkurence a pravděpodobně lepší nabídky, než jaká bude ta od Wizards. Washington by měl poté právo nabídku dorovnat a českého basketbalistu, který bude chráněným volným hráčem, si udržet. 

Čas prodloužit s Wizards má Satoranský de facto do 30. června, do kdy mu stávající kontrakt platí. Od 1. července se otevře trh. 

„Jestli mi Wizards přirostli za tu dobu k srdci? Ano, mám tam vztah s fanoušky a je to třeba cítit i na sociálních sítích. Když jdu do města, cítím jejich podporu. Určitě se mi před nimi hraje dobře,“ usmívá se sice Satoranský, to však nakonec v milionové hře může být jen zlomkový faktor. 

Jakým směrem se tedy po včerejší londýnské misi rozjede v příštích týdnech a měsících jeho boj o další budoucnost v NBA? 

Jako doma! Satoranský trénoval s Wizards v Londýně před stovkou novinářů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud